Foto: AFP/Scanpix

Desmitiem bruņotu kaujinieku ieņēmuši Lībijas parlamenta ēku Tripolē, protestējot pret trešdien apstiprināto jauno valdību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kaujinieki pieprasa atcelt dažus ministrus, kuriem ir saistība ar gāztā valsts līdera Muamara Kadafi režīmu. Uz galvenās ielas pie parlamenta stāv desmitiem automašīnu ar uzmontētiem pretgaisa aizsardzības ieročiem, vēsta BBC. Kaujinieki jau trešdienas vakarā izlauzušies cauri apsardzei un ieņēmuši parlamenta ēku.

Daļa kaujinieku ir militārā apģērbā, bet citi civildrēbēs, stāsta BBC korespondente. Vīri ir gan no Tripoles, gan Misrātas pilsētas un daži piekrīt runāt ar medijiem.

"Dažiem no viņiem [ministriem] ir senas saites ar Kadafi, mēs nevēlamies viņus," atklāj kāds civilā apģērbā tērpts kaujinieks.

Valdības apsardzes spēki arī atrodas parlamenta kompleksā, bet tiem ir pavēlēts necīnīties ar kaujiniekiem, kuri, domājams, piedalās pārrunās ar politiķiem, lai atrisinātu domstarpības, norāda BBC.

Jau vēstīts, ka jūlijā notikušajās vēlēšanās ievēlētais pagaidu parlaments trešdien apstiprināja jauno valdību, kuru vadīs oktobrī ieceltais premjers Ali Zeidans. Sarunas par valdības izveidi šonedēļ jau traucēja iedzīvotāju protesti. Par ministru kabineta apstiprināšanu nobalsoja 105 deputāti, deviņi bija pret, bet 18 atturējās.Valdībā ir 30 ministri, kas pārstāv liberāļus un islāmistus.

Lībijā pērn februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 2011. gada 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Pagaidu varas iestādes visu šo laiku cenšas ieviest kārtību valstī, kur kopš sacelšanās darbojas liels skaits bruņotu grupējumu, kuri nepakļaujas centralizētai vadībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!