Foto: AP/Scanpix/LETA
Kaujinieki Afganistānā uzbrukuši valsts aizsardzības ministra Bismila Kana Muhamadi mājai Kabulā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Uzbrukuma laikā ministrs savā dzīvesvietā neatradās. Kaujinieki netālu no Kabulā stingri apsargātās "zaļās zonas" detonēja automašīnā iemontētu spridzekli un izdarīja šāvienus.

Ministra ģimeni izdevās evakuēt, savukārt kaujinieki tika nogalināti.

Šis uzbrukums noticis laikā, kad ap Afganistānas politisko nākotni un drošības situāciju vijas aizvien lielāka neskaidrība. Kopš ASV paziņojuma par plāniem no Afganistānas līdz septembrim atvilkt savus bruņotos spēkus teroristiskais grupējums "Taliban" palielinājis ietekmi un savā kontrolē ieguvis vairākas nozīmīgas valsts teritorijas.

Afganistānas dienvidos, Helmandas provinces pilsētā, turpinās sīvas kaujas starp "Taliban" kaujiniekiem un valdības spēkiem, un Apvienoto Nāciju Organizācija otrdien paziņoja, ka pagājušajā diennaktī Laškargāhā nogalināti vismaz 40 civiliedzīvotāji.

Šīs nedēļas sākumā Afganistānas prezidents Ašrafs Gani strauji pasliktinošos drošības situāciju valstī saistīja ar ASV "pēkšņo" lēmumu izvest savus spēkus. "Pašreizējā situācija ir saistīta ar pēkšņu lēmumu par starptautisko karaspēka izvešanu," savā runā Afganistānas parlamentam sacīja Gani. "Pēdējo trīs mēnešu laikā mums ir bijusi negaidīta situācija."

Tomēr Afganistānas valdībai ir drošības plāns, lai sešu mēnešu laikā situāciju valstī kontrolētu, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!