Foto: AFP/Scanpix
Līdz šim ir atbrīvoti aptuveni 650 Alžīrijas gāzes atradnē sagūstīto ķīlnieku, bet aptuveni 60 ārzemnieku joprojām atrodas kaujinieku gūstā, atsaucoties uz Alžīrijas televīzijas ziņoto, vēsta raidsabiedrība BBC.

Alžīrijas valsts ziņu aģentūra APS informē, ka no In Amenesas gāzes atradnes atbrīvoti 573 alžīrieši un vairāk nekā puse no 132 ārzemniekiem. Kopējais kaujinieku sagūstīto ķīlnieku skaits joprojām nav zināms, jo tie atrodas dažādās objekta vietās, aģentūrai APS pastāstīja avots drošības struktūrās.

Islāmistu kaujinieki ķīlniekus, to skaitā arī ārzemniekus, gāzes atradnē netālu no Lībijas robeža sagrāba trešdien. Alžīrijas armija ielenca objektu un apšaudēs ar kaujiniekiem esot gājuši bojā desmitiem ķīlnieku. Tomēr precīza informācija joprojām nav pieejama un dažādi avoti sniedz atšķirīgus datus.

Alžīrijas amatpersonas aģentūrai APS norādīja, ka ķīlnieku atbrīvošanas operācija gāzes apsaimniekošanas objekta dzīvojamajā zonā, kur atradās lielākā daļa ķīlnieku, noslēdzās ceturtdienas vakarā. Bet ķīlnieki joprojām atrodoties pie gāzes attīrīšanas iekārtām, kuras ir ielenkuši karavīri.

Tikmēr britu naftas kompānija BP paziņoja, ka no Alžīrijas ir evakuēti simtiem tās darbinieku. Savukārt ķīlnieku sagrābēju grupējuma pārstāvis Mauritānijas ziņu aģentūrai ANI pavēstīja, ka operācijas pret ārvalstniekiem turpināsies un brīdināja alžīriešus "turēties tālāk no ārvalstu kompāniju objektiem".

Lielbritānija, Japāna un ASV, kuru pilsoņi atrodas starp ķīlniekiem, apgalvo, ka Alžīrijas varas iestādes nav tās informējušas par to, ka sāk uzbrukumu. Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons stāsta, ka Alžīrijas premjers viņam paskaidrojis, ka bijuši draudi ķīlnieku dzīvībām, tāpēc bija jārīkojas nekavējoties.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Alžīrijas bruņotie spēki ceturtdien ieņēma In Amenasas gāzes atradni valsts dienvidaustrumos un atbrīvoja apmēram 600 ķīlniekus, kurus bija sagūstījuši islāmistu kaujinieki, tomēr 30 ķīlnieki un vismaz 11 kaujinieki šajā operācijā gājuši bojā, pavēstīja ziņu avots Alžīrijas drošības spēkos.

Saskaņā ar ziņu avota teikto starp bojāgājušajiem ķīlniekiem bija astoņi alžīrieši un vismaz septiņi ārzemnieki, tai skaitā divi Japānas, divi Lielbritānijas un viens pilsonis. Pārējo bojāgājušo ķīlnieku pavalstniecība nebija zināma.

No 11 nogalinātajiem kaujiniekiem tikai divi bija alžīrieši. Pārējie bija trīs Ēģiptes, divi Tunisijas, divi Lībijas, viens Mali un viens Francijas pilsonis.

Alžīrijas varas iestādes paziņoja, ka armijas operācijā atbrīvoti apmēram 600 alžīrieši, kas strādāja šajā atradnē un kurus nolaupītāji apsargāja mazāk rūpīgi nekā ārzemniekus, ka arī četri ārzemnieki - divi Lielbritānijas, viens Francijas un viens Kenijas pilsonis.

Japānas būvfirma JGC piektdien apstiprināja, ka minētajā gāzes atradnē strādājuši 78 šīs firmas vai tās filiāļu darbinieki, no kuriem drošībā ir trīs Japānas un viens Filipīnu pilsonis, bet pārējo 74 darbinieku, tostarp 14 Japānas pilsoņu, liktenis vēl nav zināms.

Filipīnu valdība paziņoja, ka saņēmusi ziņas par to, ka starp ķīlniekiem bijuši vairāk nekā 20 Filipīnu pilsoņu. Vēl tiek pārbaudīts, vai starp atbrīvošanas operācijā bojāgājušajiem un ievainotajiem ir Filipīnu pilsoņi.

Bija ziņots, ka starp kaujinieku saņemtajiem ķīlniekiem bijuši arī amerikāņi, Norvēģijas un Rumānijas pilsoņi un viens Austrijas pilsonis.

Kāds izdzīvojis inženieris no Ziemeļīrijas sacīja, ka redzējis, kā Alžīrijas spēki sabombardē četrus no pieciem džipiem, kas bijuši pilni ar ķīlniekiem.

Islāmistu kaujinieki, kas saņēmuši ķīlniekus In Amenasas gāzes atradnē Alžīrijas dienvidaustrumos, ceturtdien paziņoja, ka Alžīrijas armijas helikopteri apšaudījuši šo atradni, nogalinot 34 ķīlniekus un 15 nolaupītājus.

Saskaņā ar Alžīrijas amatpersonu teikto ķīlnieku sagrābšanu gāzes atradnē vadīja kaujinieku līderis Mohtars Belmohtars, kurš līdz pagājušā gada beigām bijis komandieris grupējumā ""Al Qaeda" islāma Magrebā", bet pēc tam izveidojis savu bruņotu grupējumu. Belmohtars ir pazīstams ar cilvēku nolaupīšanām pret izpirkumu.

Pirms ķīlnieku sagrābšanas kaujinieki nogalināja vienu Lielbritānijas un vienu Alžīrijas pilsoni.

Islāmisti sākumā mēģināja uzbrukt autobusam, kas devās uz Inamenasas lidostu, taču viņus atvairīja apsargi. Pēc tam kaujinieki devās uz atradnes darbinieku dzīvojamām ēkām, kur saņēma ķīlniekus.

Kaujinieki trešdien paziņoja, ka saņēmuši par ķīlniekiem 41 ārzemnieku, kas strādāja šajā atradnē. Alžīrijas ārlietu ministrs Daho uld Kabila vēlāk paziņoja, ka kaujinieku gūstā ir apmēram 20 ķīlnieki un ka valdība noraida jebkādas sarunas ar ķīlnieku ņēmējiem, kuri grib atstāt valsti, ņemot līdz ķīlniekus.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņoja, ka Alžīrijai būtu vajadzējis konsultēties ar ārvalstīm pirms ķīlnieku atbrīvošanas operācijas. Kamerons arī aicināja britus sagatavoties sliktām ziņām un atcēla piektdien paredzētu runu, lai pievērstos situācijai Alžīrijā.

Arī Norvēģijas premjerministrs paziņoja, ka iepriekš nav ticis informēts par šo Alžīrijas bruņoto spēku operāciju.

Japānas valdība, kas bija aicinājusi Alžīriju aizsargāt ķīlniekus, raksturoja notikušo ķīlnieku atbrīvošanas operāciju kā "nožēlojamu".

In Amenasas gāzes atradni, kas atrodas pie Lībijas robežas, pārvalda Lielbritānijas kompānija BP, Norvēģijas uzņēmums "Statoil" un Alžīrijas valsts uzņēmums "Sonatrach". Pēc uzbrukuma gāzes ieguva šajā atradnē tika pārtraukta.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās divi Belmohtara vadīti grupējumi - "Haleda Abulabasa brigāde" un "Ar asinīm parakstījies bataljons".

Islāmisti apgalvoja, ka ieradušies no Mali un šādi viņi rīkojušies, lai atriebtos Alžīrijai par to, ka tā atļāvusi izmantot savu gaisa telpu Francijas iznīcinātājiem, kas dod triecienus islāmistiem Mali ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!