Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati un galvaspilsētā Nursultanā policija svētdien aizturēja vairākus desmitus opozīcijas atbalstītāju, kas gribēja sarīkot nesankcionētas protesta akcijas.

Divas opozīcijas organizācijas bija aicinājušas protestēt saistībā ar opozīcijas aktīvista Dulata Agadila nāvi izmeklēšanas izolatorā Nursultanā. Viņš tika aizturēts pirmdienas vakarā un nomira otrdienas rītā vairākas stundas pēc aizturēšanas. Iekšlietu ministrija paziņoja, ka Agadila nāves cēlonis bija sirds un asinsvadu nepietiekamība, taču opozīcija norādījusi, ka, spriežot pēc videoieraksta, kurā redzams mirušais Agadils, viņš ticis sists.

Aģentūras AFP reportieris bija liecinieks tam, kā Almati pie pilsētas pašvaldības ēkas policija aizturēja apmēram 40 cilvēku, kas bija atsaukušies divu opozīcijas organizāciju aicinājumam pulcēties uz protesta akciju.

Citur pilsētā aizturēti 26 opozīcijas organizācijas "Oyan Qazaqstan" ("Mosties, Kazahstāna!") dalībnieki, pirms viņi vēl bija paspējuši sasniegt iecerēto protesta akcijas vietu.

Starp svētdien Almati aizturētajiem ir arī divi žurnālisti.

Savukārt Nursultanā pie pilsētas administrācijas ēkas aizturēti apmēram 30 opozīcijas atbalstītāji, no notikuma vietas ziņoja aģentūras "Interfax" reportieris.

Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas regulāri kritizē Kazahstānu par opozīcijas darbības un preses brīvības ierobežošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!