Foto: Reuters/Scanpix, ilustratīvs foto

Kazahstānas Aktebes apgabalā trešdien pretterorisma operācijas gaitā tika aizturēts vēl viens aizdomās turētais teroraktu sarīkošanā Aktebes pilsētā, paziņoja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs Almass Sadubajevs.

"Šodien ap pulksten sešiem no rīta Kobdas ciematā tika aizturēts viens no noziedzniekiem, kas piedalījās uzbrukumos Aktebē," sacīja Sadubajevs. Viņš piebilda, ka sešu teroristu meklēšana vēl turpinās.

Aizdomās par teroraktu sarīkošanu Aktebē aizturēto skaits ir pieaudzis līdz deviņiem cilvēkiem.

Otrdien tika ziņots, ka pretterorisma operācijā Aktebē pēc tur notikušajiem teroraktiem ir nogalināti 13 teroristi.

Jau ziņots, ka Aktebē svētdien radikālo islāmistu uzbrukumos Nacionālās gvardes bāzei un diviem ieroču veikaliem tika nogalināti 11 cilvēki, ieskaitot četrus uzbrucējus. Tika arī ievainoti 37 cilvēki, kas lielākoties bija militārpersonas.

Uzbrukumi tika atzīti par teroraktiem. Aktebē ir izsludināts terorisma draudu sarkanais līmenis un tiek veikta pretterorisma operācija, bet Kazahstānā kopumā uz 40 dienām ir noteikts terorisma draudu dzeltenais līmenis.

Noziedznieki veica bruņotu uzbrukumu ieroču veikalam "Pallada", kur nogalināja pārdevēju un apsardzes firmas darbinieku, kā arī ar šaujamieročiem ievainoja trīs patruļas policistus, kas ieradās notikuma vietā. Uzbrukumā ieroču veikalam "Pantera" noziedznieki nogalināja vienu apmeklētāju, bet otru ievainoja. Apšaudē ar policijas patruļu, kas ieradās notikuma vietā, trīs uzbrucēji tika iznīcināti un viens aizturēts.

Uzbrukumam karaspēka daļai noziedznieki sagrāba maršruta autobusu, izsēdināja vadītāju un pasažierus, bet pēc tam ar autobusu taranēja militārās bāzes vārtus, un, iekļuvuši bāzes teritorijā, sāka haotiski šaut, nogalinot trīs un ievainojot sešas militārpersonas. Dežūrējošie sargkareivji, izmantojot ieročus, novērsa uzbrucēju mēģinājumu iekļūt tālāk karaspēka daļas teritorijā, bet pēc tam kopā ar ieradušos policijas patruļu vienu noziedznieku nogalināja, vēl vienu ievainoja un aizturēja.

Iekšlietu ministrijas preses sekretārs sacīja, ka uzbrucēji ir "radikālo netradicionālo reliģisko strāvojumu" piekritēji. Šādi Kazahstānas varas iestādes apzīmē islāmistu ekstrēmistus.

Uzbrukuma laikā Aktebē, kurā ir apmēram 400 tūkstoši iedzīvotāju, tika noteikts pretterorisma operācijas režīms, pārtraukta izklaides iestāžu darbība, no tirdzniecības centriem evakuēti cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!