Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kazahstānas dienvidu Turkestānas reģiona kokvilnas laukus oktobrī izteikti lielā skaitā piepildījuši skolas vecuma bērni, ziņo "Eurasia Net".

Globālās Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestie robežu šķērsošanas ierobežojumi šogad uz kokvilnas novākšanas laiku neļauj ierasties strādniekiem no kaimiņvalsts Uzbekistānas un lauku apsaimniekotāji ir ieinteresēti iesaistīt lauku novākšanā katru brīvu darba roku, vēsta medijs.

Turklāt pašā Kazahstānā mācību norise tiek organizēti attālināti, bērniem saņemot uzdoto internetā un vērojot stundas tiešsaistē. Līdz ar to ievērojami krities skolas "apmeklējumu" skaits. Daudzās ģimenēs nav piekļuves datoram, viedtelefonam vai internetam, bet lielākajā daļā – nevienam pieaugušajam kokvilnas sezonā nav brīvā laika, lai palīdzētu atvasēm apgūt mācību vielu.

Turklāt attālinātu mācību vietā daudzi vecāki izvēlas šajā arī ekonomiski grūtajā laikā skolēnus iesaistīt kokvilnas novākšanā, par ko vidēji skolēnam dienā tiekot maksāta alga, kas līdzvērtīga aptuveni 1,70 eiro. Bērnu iesaiste kokvilnas novākšanā gan nav unikāla šī gada problēma, bet imigrantu darbaspēka trūkuma un attālināto mācību dēļ uz kokvilnu laukiem šogad devies īpaši liels skolēnu īpatsvars. Tiešsaistē notiekošo stundu apmeklējums esot zems pat valsts ekonomiskajā galvaspilsētā Almati.

Medijs atzīmē, ka jau iepriekšējos gados kokvilnas vākšanas sezonā, kā arī šogad nereti stundas atcēluši paši skolotāji, lai dotos piepeļņā uz laukiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!