Foto: RIA Novosti/Scanpix
Kazahstānā un citviet Āzijā turpinās decembrim neraksturīgi liels aukstums, naktī uz sestdienu gaisa temperatūra galvaspilsētā Astanā pazeminājās līdz -41..-42 grādiem, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Astanā pārspēts kārtējais aukstuma rekords - iepriekšējā zemākā 15.decembrī reģistrētā gaisa temperatūra bija -32 grādi 1948.gadā. Pati zemākā gaisa temperatūra, kas Kazahstānas galvaspilsētā reģistrēta decembrī, ir -43,5 grādi. Lielākais sals Astanu parasti piemeklē ziemas otrajā pusē, janvāra un visa gada aukstuma rekords ir -51,6 grādi.

Līdzīgs aukstums kā galvaspilsētā ir visā Kazahstānas ziemeļu daļā. Valsts lielākajā pilsētā Almati, kas atrodas Kazahstānas dienvidaustrumos, gaisa temperatūra pazeminājusies līdz -18 grādiem pilsētas centrā un līdz -23 grādiem lidostā. Parasti decembra naktīs šeit ir sešu grādu sals.

Diennakts vidējā gaisa temperatūra Almati noslīdējusi 15 grādu zem normas, bet Astanā - pat 25 grādus zem normas.

Liels sals skāris lielu Āzijas daļu. Tostarp Novosibirskā un Omskā, Sibīrijas lielākajās pilsētās, valda 40 grādu sals un diennakts vidējā gaisa temperatūra ir 23 grādus zemāka par normu.

Savukārt Jakutijā 14.decembrī reģistrēts aukstums līdz -55,5 grādiem, kas ir pagaidām zemākā gaisa temperatūra Zemes ziemeļu puslodē šajā ziemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!