Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kazahstāna vairākus gadus bija drošs patvērums bēgļiem no kaimiņos esošās Ķīnas, kur kopš 2016. gada ķīniešu drošības iestādes Siņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā tā dēvētajās pāraudzināšanas iestādēs no ģimenes locekļiem nodalījušas, ieslodzījušas un ar ārpasauli kontaktus slēgušas līdz pat trim miljoniem uiguru, kazahu un citu minoritāšu pārstāvju. Pazīmes liecina, ka bēgļiem Kazahstānā vairs nav droši, raksta "Eurasia Net".

Pēdējā gada laikā pie palīdzības organizācijām Kazahstānā vērsušies vairāki iepriekš no Siņdzjanas bēgļu gaitās uz Kazahstānu devušies cilvēki, kuri Kazahstānā pieredzējuši uzbrukumus uz ielas. Viņi sisti un pat sadurti nažu uzbrukumos, bet policija nekādu pretimnākšanu vai vēlmi izmeklēt notikušo neizrādot.

Vēl pērn vismaz divi no viņiem apsūdzēti nelikumīgā robežšķēršošanā, bet vēlāk saņēma pagaidu bēgļa statusu. Tomēr pēdējos mēnešos piedzīvotie uzbrukumi, kas, ņemot vērā, ka upuriem nekas nebija nozagts, visticamāk, ir politiski motivēti, liecina, ka valsts līmenī attieksme mainās.

Cietušo pārstāvji medijam atklāj, ka uzbrukumus tulko kā brīdinājumu pārtraukt runāt par ietekmīgajā kaimiņvalstī notiekošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem. Pirms vairākiem gadiem Kazahstāna kļuva par galveno izziņas centru starptautiskajiem žurnālistiem, jo tieši uz šejieni no Ķīnas bija devies vairums bēgļu. Kopš tā laika Kazahstāna pret biežāk intervētajiem aktīvistiem vērsusi dažādas sankcijas no dažādām apsūdzībām līdz pat ieslodzījumam, ierobežojot informācijas vākšanu un izplatīšanu.

Kazahstānas varasiestādes izdzenā un ar īslaicīgiem arestiem vēršas arī pret protestētājiem, kuri regulāri rīko protestus pie Ķīnas vēstniecības un konsulātiem lielākajās pilsētās, atzīmē medijs.

Turklāt līdz ar starptautiskās intereses noplakšanu par represētajiem kazahiem arī to palīdzības organizācijām ir grūtāk iegūt līdzekļus un palīdzēt bēgļiem. "Eurasia Net" raksta, ka vairāki palīdzības sniedzēji spiediena dēļ paši šobrīd bijuši spiesti pārcelties citviet. Viena no tradicionāli uiguriem drošām vietām līdz šim bijusi tiem radniecīgajā Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!