Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kazahstāna negrasās pārkāpt pret Krieviju tās veiktā asiņainā iebrukum Ukrainā dēļ noteiktās Rietumu sankcijas, paziņojis kazahu prezidents Kasims Džomarts Tokajevs.

Kā raksta portāls "Intellinews", Tokajevs to uzsvēris intervijā Kremļa propagandas TV kanālam "Roosija-24". Viņš ēterā apstiprinājis kazahu amatpersonu iepriekš teikto, ka sankcijas tiks respektētas. "Sankcijas ir sankcijas," viņš teicis.

"Mēs nevaram tās pārkāpt, it īpaši tāpēc, ka esam saņēmuši brīdinājumus par iespējamām tā sauktajām sekundārajām Rietumu sankcijām pret mūsu ekonomiku, ja mēs tās neievērotu," portāls citē Tokajevu.

"Bet es uzsveru, mēs turpinām strādāt ar Krievijas valdību, es teiktu, intensīvi un panākot nepieciešamās vienošanās, nepārkāpjot sankcijas," viņš skaidro.

Kazahstāna joprojām pilda savus pienākumus kā Krievija sabiedrotā Maskavas vadītajā Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā (EES) un Kolektīvās drošības līguma organizācijā (KDLO), uzsver Tokajevs.

Jāpiebilst, ka kazahu līderis intervijā mazinājis KDLO spēku iesaistes nozīmi asiņaino janvāra notikumu laikā, kad Kazahstānā sākās plaši pret valdību vērsti protesti, apdraudot Tokajeva pozīciju.

Tokajevs uzsvēra, ka Krievijā daži ir "pārpratuši situāciju", sakot, ka Krievija ir "izglābusi" Kazahstānu un ka tagad Nursultanai mūžīgi "jāklanās Krievijas priekšā". Prezidents pamatoja, ka KDLO spēki Kazahstānā neizšāva nevienu lodi un bija prom desmit dienu laikā.

"Intellinews" atgādina, ka Kremļa saimnieks Vladimirs Putins, kurš ir apšaubījis Ukrainas valstiskumu un tās tiesības pastāvēt, iepriekš līdzīgi ir izteicies par Kazahstānu. Krievijas TV propagandists, dažkārt par Kremļa "ķēdessuni" dēvētais Tigrans Kesajans, iepriekš šogad Kazahstānu kritizēja kā "nepateicīgu", kad Nursultana nolēma nerīkot 9. maijā "Uzvaras dienas" militāro parādi. Propagandists ieteica Kazahstānai nopietni apdomāt Ukrainā notiekošo, raksta portāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!