Kazahstāna paudusi bažas saistībā ar otro Ziemeļkorejas veikto kodolizmēģinājumu pēdējo trīs gadu laikā, otrdien vēsta "RIA Novosti".

"Kazahstāna kā valsts, kura brīvprātīgi attiekusies no kodolieroču attīstīšanas un veica nozīmīgu ieguldījumu globālās atbruņošanas procesā, kategoriski nosoda kodolizmēģinājumu praksi, kas turpinās pretēji starptautiskās kopienas aicinājumiem," norādīts Kazahstānas Ārlietu ministrijas (ĀM) otrdien izplatītajā paziņojumā.

ĀM pauž pārliecību, ka "šim solim būs negatīva ietekme uz globālas neizplatīšanas procesu un tas rada draudus gan reģionālajā, gan globālajā mērogā".

Kazahstāna aicina Phenjanu nekavējoties atgriezties pie sešpusējo sarunu galda, kur kodolproblēma tiek apspriesta kopā ar Ķīnu, Krieviju, ASV, Dienvidkoreju un Japānu, kā arī pilnībā atteikties no savām kodolambīcijām.

Jau vēstīts, ka naktī uz pirmdienu Ziemeļkoreja veikusi pazemes kodolizmēģinājumu, kura mērķis bija nodemonstrēt Ziemeļkorejas kodolpotenciālu ārējo draudu gadījumam, kā arī lai pastiprinātu valsts pašaizsardzību.

Pēc Krievijas Aizsardzības ministrijas datiem, kodolsprādziena jauda bija no 10 līdz 20 kilotonnām.

Dažas stundas vēlāk Ziemeļkoreja veica arī trīs īsa darbības rādiusa raķešu izmēģinājumu.

Šādu Phenjanas rīcību nosodīja gan pasaules lielākās valstis un starptautiskās organizācijas, gan tās kaimiņi.

ANO Drošības padome saistībā ar incidentu strādā pie jaunas rezolūcijas attiecībā uz Phenjanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!