Foto: Reuters/Scanpix
Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs piektdien solīja nosūtīt atpakaļ uz Turciju visus, kas Kazahstānā strādā un mācās ar trimdā ASV mītošo turku garīdznieku Fetullu Gilenu saistītajās skolās, ja atklāsies viņu "saistība ar terorismu".

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans apgalvo, ka Kazahstānā ir 33 Gilena pārzinātas skolas. Šo skolu sarakstu viņš nodevis Nazarbajevam un mudinājis Astanu "spert soļus".

Erdogans vaino Gilenu 15.-16. jūlija puča organizēšanā. Pats Gilens šīs apsūdzības noliedz un apgalvo, ka viņa vadītā kustība vienīgi atbalsta mieru, izglītību un mēreno islāmu.

"Ja viņu vidū kāds būs saistīts ar terorismu, mēs reaģēsim uz Turcijas prasībām," ar Erdoanu kopīgajā preses konferencē sacīja Nazarbajevs. Viņš uzsvēra, ka skolas Kazahstānā "atrodas valsts kontrolē".

"Ja ir kādi skolotāji, kuriem ir sakari [ar terorismu], mēs nosūtīsim viņus atpakaļ un lūgsim Turcijas valdību atsūtīt jaunus skolotājus," viņš sacīja.

Kazahstānā un Kirgizstānā joprojām ir vērā ņemama Gilena izglītības iestāžu klātbūtne.

15. un 16. jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

Nazarbajevs ir pirmais ārvalstu līderis, kas apmeklē Turciju pēc neveiksmīgā puča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!