Foto: Kadrs no video

Desmitiem strādnieku guvuši ievainojumu sadursmēs starp vietējiem un ārzemju darbiniekiem Tengizas naftas un gāzes ieguves laukos Kazahstānas rietumos, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Sociālajos tīklos sestdien publicēti video, kur simtiem strādnieki ķiverēs redzami pulcējamies pie Tengizas naftas ieguves vietas. Savukārt piektdien internetā parādījušies video, kurā cilvēki strādnieku uniformās sit civilā ģērbtus cilvēkus, kā arī redzamas personas ar asiņainām sejām, ziņo "Radio Azattik".

Varasiestādes un naftas ieguves lauku apguves kompānija "Tengizševroil" paziņoja, ka ir noticis kāds sadzīves konflikts starp personām un, ka situācija ir stabilizējusies.

Kāds strādnieks RFE/RL pastāstīja, ka sadursmes starp vietējiem un ārzemju strādniekiem izraisījusi fotogrāfija, ko kazahi uzskatījuši par aizvainojošu.

Sestdienas pēcpusdienā vietējās varasiestādes paziņoja, ka naftas lauku strādnieki pulksten 11 no rīta pulcējušies uz protesta akciju fotogrāfijas dēļ, kas izplatīta mobilajā saziņas lietotnē "Whatsap".

Kazahus saniknojusi Lībijas pilsoņa Eli Dauda izsūtīts attēls, kurā viņš ar rācijas antenu norādījis uz kādu meiteni.

Foto: Kadrs no video

Tiesa, nav skaidrs, vai strādnieku pulcēšanos uz protestu sestdien provocējis tikai piektdienas incidents. Kāds strādnieks "Radio Azzatik" korespondentam atklāja, ka daudzi darbinieki nav apmierināti ar nevienlīdzīgiem darba apstākļiem starp vietējiem un ārzemju strādniekiem, tāpēc pēc incidenta ar fotogrāfiju aktīvi pulcējušie uz protestu. Saskaņā ar viņa teikto protestā piedalījušies ap 15 tūkstošiem cilvēku.

Sestdien vakarā vietējās varasiestādes paziņoja, ka 30 cilvēkiem pēc gūtiem ievainojumiem sniegta medicīniskā palīdzība.

Tāpat tiek ziņots, ka ar strādniekiem tikties ieradies Atirau apgabala prokurors, kuram strādnieki nodevuši 15 prasības. To starpā pieprasīts, lai vietējās meitenes naftas ieguves ciematā neapkalpotu ēdnīcas zonu, kurā ēst dodas ārvalstu darbinieki.

Tāpat pieprasīts mainīt darba nosacījumus, tostarp nepiemērot naudas sodus un neatlaist no darba nokavējušos un neiekasēt maksu par speciālistu sagatavošanas kursiem.

"Tengizševroil" ir kompāniju "Chevron", "ExxonMobil", "KazMunayGas" un "Lukoil" kopuzņēmums.

Šī nav pirmā reize Tengizā, kad naftas lauka strādnieki pauž savu neapmierinātību. Ik gadu dažādu kompāniju darbinieki te pieprasa algu paaugstināšanu un darba apstākļu uzlabošanu, skaidro "Radio Azattik"

Savukārt ap 2008. gadu pieaugošās spriedzes dēļ starp vietējiem un ārzemju strādniekiem vairākiem ārzemniekiem nācies no Kazahstānas aizbraukt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!