Foto: Reuters/Scanpix
Vairāki tūkstoši cilvēku Kazahstānā pirmdien protestēja pret, viņuprāt, valsts izraisītajām vardarbīgajām sadursmēm, kurās pagājušās nedēļas beigās ar naftu bagātajā Mangistau apgabalā valsts rietumos gājuši bojā vismaz 15 cilvēku.

Apmēram 3000 cilvēku pirmdien pulcējās apgabala centrā Aktau, aicinot varas iestādes izvest karavīrus no Žanaozenas pilsētas, kur piektdien sadursmēs starp streikojošajiem naftas uzņēmuma strādniekiem un policiju gāja bojā vismaz 14 cilvēku.

Savukārt viens cilvēks gāja bojā un 11 tika ievainoti sestdien, kad desmitiem protestējošo apturēja pasažieru vilcienu ar vairāk nekā 360 pasažieriem Šetpes ciemata stacijā, kas atrodas apmēram 100 kilometru no Aktau. Viņi aicināja vilciena pasažierus atbalstīt naftas nozarē strādājošo masu nemierus. Pēc tam nekārtības izcēlās arī ciematā.

Svētdien Aktau demonstrācijā izgāja apmēram 1000 cilvēku, bet pirmdien viņiem pievienojās arī naftas laukā "Karazhanbasmunai" (KBM) strādājošie.

"Strādnieki naftas laukos ir pārtraukuši darbu, bet, tā kā naftas ieguves iekārtas darbojas ar elektrību, tās turpina darboties," paziņoja nereģistrētās opozīcijas partijas "Uz priekšu, Kazahstāna!" līderis Vladimirs Kozlovs.

Policija ir bloķējusi Aktau galveno laukumu, tādēļ demonstranti stāv tā malās, turot plakātus ar uzrakstiem "Nešaujiet cilvēkus!".

Ģenerālprokuratūra svētdien paziņoja, ka 14 cilvēki gājuši bojā Žanaozenā, kur piektdien sākās protesti, un viens cilvēks gājis bojā Šetpē, tomēr novērotāji uzsver, ka bojāgājušo skaits varētu būt arī lielāks.

Aktau neatkarīgā arodbiedrība plāno izveidot ārkārtas situācijas telefonlīniju, kur cilvēki varētu ziņot par pazudušajiem tuviniekiem, pavēstīja arodbiedrības priekšsēdētājs Kenžegali Sujeuovs.

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs sestdien Žanaozenā izsludināja 20 dienu ilgu ārkārtas stāvokli, nodēvējot nekārtību cēlājus par huligāniem, kuriem esot samaksāts, lai viņi destabilizētu situāciju reģionā un uzbruktu miermīlīgajiem iedzīvotājiem.

Savukārt opozīcijas vietnes internetā nosodīja policiju par uguns atklāšanu pret neapbruņotu pūli un konflikta starp Kazahstānas valsts naftas un gāzes kompāniju "KazMunaiGas" un tās strādniekiem saasināšanu.

Kompānijas strādnieki Žanaozenā un citviet Kazahstānā jau mēnešiem streiko, pieprasot algu paaugstinājumu. Žanaozenā ir pārtraukti tālruņu sakari, aizliegts radio aprīkojums un varas iestādes bloķējušas ceļus, kur notiek personu identitātes pārbaude.

Sujeuovs norādīja, ka "daudzi cilvēki nespēj sazināties ar saviem tuviniekiem, jo tālruņu līnijas Žanaozenā, Šetpē un dažās citās pilsētās ir atvienotas".

Kazahstānas ģenerālprokurors Nurdaulets Suindikovs pirmdien paziņoja, ka "situācija Žanaozenā pakāpeniski normalizējas".

Vardarbīgi protesti Kazahstānā ir retums divdesmit gados kopš neatkarības atgūšanas no Padomju Savienības.

Naftas kompānijas "KazMunaiGas Exploration Production" (KMG EP), kuras lielākais akcionārs ir Kazahstānas valsts naftas un gāzes kompānija "KazMunaiGas", rūpnīcā "Ozenmaunaigas", kas atrodas netālu no Mangistau apgabala Žanaozenas, šogad notika trīs mēnešus ilgs darbinieku streiks, kura dēļ kompānija atlaida 989 darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!