Foto: Reuters/Scanpix

Kazahstānas autoritārais līderis Nursultans Nazarbajevs trešdien parakstījis rīkojumu par pirmstermiņa prezidenta vēlēšanu rīkošanu, ziņo CBS. Jau vairāk nekā 25 gadus valdījušais diktators vēl neesot izlēmis, vai pats tajās piedalīsies.

Vēstīs, ka Kazahstānas parlaments ieriekš vienbalsīgi atbalstījis iniciatīvu sarīkot pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas, lai "nodrošinātu pašreizējās politikas nepārtrauktību", vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Kārtējām prezidenta vēlēšanām bija jānotiek 2016. gadā, bet tagad nolemts tās sarīkot jau pavisam drīz - 26.aprīlī.

Parlaments norādījis, ka prezidentam Nursultanam Nazarbajevam, kurš Kazhstānu kā prezidents vada kopš deviņdesmito gadu sākuma un parasti tiek ievēlēts ar aptuveni 90% iedzīvotāju atbalstu, ir jāsaņem jauns uzticības mandāts arī nākamajam prezidentūras termiņam, lai stiprinātu ekonomiku un vestu valsti cauri ekonomiskajai krīzei.

"Sagaidāms, ka pasaules ekonomiskās krīzes maksimums būs 2016. gadā un, ņemot vērā sarežģīto ģeopolitisko situāciju pasaulē, šī iniciatīva ir savlaicīga," aģentūra "RIA Novosti" citē Kazahstānas senatoru Kuanišu Sultanovu.

"Jaunajā un grūtajā pasaules disbalansa posmā ir nepieciešams izteikt uzticību Elbasi (prezidents, nācijas tēvs) N. A. Nazarbajevam, lai valsts nenovirzītos no sava stratēģiskā kursa un turpinātu savu vērienīgās modernizācijas ceļu un iekļūšanu starp 30 attīstītākajām pasaules valstīm," teikts Tautas asamblejas pieņemtajā dokumentā.

Parlaments secinājis, ka jauns uzticības mandāts 74 gadus vecajam Nazarbajevam apvienos un saliedēs tautu, ļaujot veltīt pūles valsts attīstībai.

Jāatzīmē, ka arī iepriekšējās prezidenta vēlēšanas Kazahstānā tika sarīkotas priekšlaicīgi. Tās notika 2011. gada 3. aprīlī. Par Nazarbajevu nobalsoja 95,5% vēlētāju. Trīs viņa sāncenši saņēma katrs mazāk par diviem procentiem balsu.

Nazarbajevs vada Kazahstānu kopš 1989.gada – sākumā kā vietējās komunistu partijas vadītājs, bet kopš 1990.gada kā prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!