Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kazahstānas varas struktūrām cenšoties apslāpēt valsti pārņēmušos protestus, Iekšlietu ministrija ceturtdienas vakarā paziņoja, ka valsts lielākajā pilsētā Almati visas valsts struktūru ēkas atrodas varas pārstāvju kontrolē.

"Atbilstoši situācijai šajā stundā pilsētas administrācija, prezidenta rezidence, Republikas laukums ir atbrīvoti. Visu valsts struktūru ēkas tiek kontrolētas," vēsta telekanāls "Habar 24", atsaucoties uz Iekšlietu ministriju.

Pilsētas komandanta oficiālais pārstāvis iepriekš ziņoja par dramatiskiem notikumiem pie pilsētas Almali rajona policijas pārvaldes, kur, kā sacīja amatpersona, "iznīcināti teroristi".

No visiem valsts reģioniem un pilsētām situācija, kā norādīja Iekšlietu ministrija, "vissarežģītākā" joprojām ir Almati.

Kazahstānas medijs "Informburo" citē Iekšlietu ministrijas paziņojumu, ka Almati Republikas republikas laukums, kas bija kļuvis par protestu epicentru, "atbrīvots no noziedzīgiem grupējumiem".

"Radio Brīvība" kazahu redakcija vēsta, ka Republikas laukumā uz cilvēkiem raidīti šāvieni.

Laukumā atradušies cilvēki, kas iepriekš piedalījušies dažādās protesta akcijās.

Laukumā pamatā bijuši neapbruņoti jaunieši, "Radio Brīvība" citē Demokrātiskās partijas izveidošanas iniciatīvas grupas pārstāvja Aigerima Toleužana teikto.

Demonstranti pieprasījuši izveidot īpašu krīzes štābu, atteikties no Krievijas karavīru ievešanas, valdības atkāpšanos, pagaidu valdības izveidošanu pilsoniskās sabiedrības pārstāvju vadībā, zemessardzes izveidošanu, lai aizstāvētu iedzīvotājus no provokatoriem un marodieriem.

Kazahstānu pārņēmusi plaša protestu kustība, notikušas sadursmes protestētāju un drošības struktūru starpā, tūkstošiem cilvēku aizturēti.

Protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Protesti nākamās dienās pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Otrdien Almati sākās sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem.

Visā Kazahstānā izsludināts ārkārtējais stāvoklis un noteikta komandantstunda.

Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB) nosūtījusi uz Kazahstānu "miera uzturētājus", kas jau sākuši ierasties Kazahstānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!