Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs otrdien paziņoja, ka "disciplīna" būtu augstāk vērtējama par demokrātiju, ar to netieši reaģējot uz notikumiem Ukrainā, kur simtiem tūkstošu cilvēku protestēja pret manipulētajām vēlēšanām.
Pieci līderi, kuri valda Vidusāzijas valstīs kopš padomju laikiem, jau gadu nervozi vēro, kā Gruziju un Ukrainu pārņem masveida protesti.

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs ārvalstu diplomātiem paziņoja, ka viņa valsts ar 15 miljoniem iedzīvotāju augstu vērtē ekonomisko attīstību un disciplīnu, un citēja Singapūras dibinātāju premjerministru Lī Kuanju.

"Viņš teica, ka it īpaši Āzijas sabiedrībās politiskā stabilitāte, disciplīna un kārtība ir svarīgākas par demokrātiju, kurai jāattīstās pakāpeniski," teica Nazarbajevs. "Varbūt ne simtprocentīgi, bet veselais saprāts saka, ka tas pats attiecas arī uz mums kā uz Āzijas valsti."

Tāpat kā citas pēcpadomju NVS valstis, Kazahstāna 90.gados iestājās demokrātiskās organizācijās, piemēram, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDS), taču kopš tā laika tai nav izdevies sarīkot vēlēšanas, kuras būtu uzskatāmas par taisnīgām.

Tautas protesti Gruzijā pagājušajā gadā gāza līderi Eduardu Ševardnadzi, bet demonstrācijas Ukrainas galvaspilsētā Kijevā pagājušajā mēneši panāca, ka šīs valsts Augstākā tiesa lika atkārtot manipulētās prezidenta vēlēšanas.

"Mēs nekad neesam apšaubījuši politisko reformu svarīgo nozīmi un pakāpenisku pāreju uz tirgus ekonomiku, un esam gājuši politiskās liberalizācijas virzienā," teica Nazarbajevs.

EDSO paziņoja, ka septembrī notikušās Kazahstānas parlamenta vēlēšanas, kurās netika ievēlēts neviens no Nazarbajeva pretiniekiem, neatbilda demokrātiskajiem standartiem.

Nazarbajevs līdz ar citiem NVS valstu līderiem apsveica premjerministru Viktoru Janukoviču ar uzvaru Ukrainas vēlēšanās, kuras Augstākā tiesa vēlāk atzina par manipulētām viņam par labu.

Komentētāji Krievijā un citās NVS valstīs apsūdzēja demokrātijas aizstāvju grupas, kuras finansē ASV valdība un miljardieris Džordžs Soross, par palīdzību ielu protestu organizēšanā gan Gruzijā, gan Ukrainā.

"Mēs klausāmies mums dotajos padomos," teica Nazarbajevs. "Bet, kā sacījis [bijušais ASV valsts sekretārs Henrijs] Kisindžers, pasaule ir dažāda, un mums nebūtu jāuzspiež sava kultūra citiem. Es tam pilnībā piekrītu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!