Foto: AFP/Scanpix

Kazahstānas parlaments apsvēršot iespēju valsts galvaspilsētu Astanu pārdēvēt ilggadējā prezidenta Nursultana Nazarbajeva vārdā, vēsta radio “Brīvā Eiropa”.

Pilsētu, atkarībā no tā, kurš nosaukums labāk patiks tautai, ierosināts pārdēvēt par Nursultanu vai Nazarbajevu.

Tādu ierosinājumu parlamentam 11. decembrī iesniegusi valsts kontrolētā organizācijas “Decembra atbalss”. Kustības priekšsēdētājs Tolegens Alzhans paskaidroja, ka ierosinājums ir nosūtīts parlamentam, kā arī Kultūras un informācijas ministrijai. Parlamenta apakšpalāta esot piekritusi izskatīt šo priekšlikumu.

Pašreizējais galvaspilsētas Astanas nosaukums kazahu valodā nozīmē “galvaspilsēta”. Vēsturiskais apdzīvotās vieta nosaukums bija Akmoļinska, kas tulkojumā nozīmē “balts kapakmens”, skaidro “Brīvā Eiropa”.

Vēsturisko pilsētas nosaukumu mainīja 1998. gadā, kad Nazarbajevs valsts galvaspilsētu uz pašreizējo vietu pārcēla no Almati. Tomēr ideja galvaspilsētu pārdēvēt prezidenta vārdā ir izskanējusi jau iepriekš. 2008. gadā Kazahstānas parlamenta deputāti bija ieplānojuši galvaspilsētu Astanu pārdēvēt par Nursultanu, taču šo priekšlikumu prezidents noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!