Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs pirmdien apstiprinājis labojumus likumā, atņemot savam priekštecim Nursultanam Nazarbajevam privilēģijas valsts politikas veidošanā.

Līdz janvārī notikušajiem protestiem un nekārtībām 81 gadu vecais Nazarbajevs, kurš vadīja Kazahstānu kopš 1989.gada - vispirms kā Kazahstānas Komunistiskās partijas pirmais sekretārs, bet kopš 1990.gada kā prezidents - joprojām tika uzskatīts par galveno lēmumu pieņēmēju valstī.

Nekārtības, kurās dzīvību zaudēja vairāk nekā 200 cilvēki, sākās kā protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu.

Tokajeva parakstītie likuma labojumi atceļ prasību valdībai vienoties ar Nazarbajevu par iekšpolitikas un ārpolitikas iniciatīvām, kā arī atceļ Nazarbajevam uz mūžu piešķirtos priekšsēdētāja amatus ietekmīgajā Drošības padomē un konsultatīvajā asamblejā, kas tika izveidota, lai veicinātu starpetnisko harmoniju, ziņoja Kazahstānas mediji. Prezidenta birojs vēl nav publicējis likuma labojumu tekstu.

68 gadus vecais Tokajevs nekārtības pārdzīvoja, izspiežot Nazarbajevu no vairākiem amatiem.

Nazarbajevs pērn piekrita atdot Tokajevam Kazahstānas Tautas asamblejas vadību, taču prezidenta paziņojums pagājušajā mēnesī, ka viņš stājies Drošības padomes priekšsēdētāja amatā, bija šoks.

Tokajevs par to paziņoja 5.janvārī, kad visā valstī pilsētās notika nekārtības un protesti, kuru apspiešanai viņš uzaicināja palīgā Krievijas vadītās Kolektīvās drošības līguma organizācijas (ODKB) karavīrus.

Nazarbajevs, kurš nekārtību laikā klusēja, šomēnes noliedza, ka viņam būtu konflikts ar amata mantinieku.

Tokajevs ir solījis izvairīties no tādas manipulēšanas ar konstitūciju, kas ļāva Nazarbajevam palikt amatā tik ilgi, cik viņš vēlējās, taču viņš arī norādījis, ka Nazarbajevs palīdzējis Kazahstānai kļūt par "spēcīgu valsti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!