Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc vardarbīgajām sadursmēm Žambilas reģionā Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs pirmdien, 10. februārī, atlaidis šī reģiona gubernatoru un policijas priekšnieku, viņu vietā ieceļot augstāka ranga amatpersonas.

Žambilas reģionā Kazahstānas dienvidos piektdien, 7. februārī, izcēlās sadursmes, kurās dzīvību zaudēja desmit cilvēku, vairāk nekā simts cilvēku guva ievainojumus un 47 tika aizturēti. Tika nodarīti postījumi arī vairākiem desmitiem ēku un automašīnu.

Lai gan visi apstākļi joprojām nav noskaidroti, tiek uzskatīts, ka sadursmes notika starp kazahiem un dunganu minoritāti. Par dunganiem tiek dēvēti ķīniešu izcelsmes musulmaņi, kas pamatā apdzīvo robežapgabalus ar Kirgizstānu.

Pēc sadursmēm prezidents no amata atlaidis Žambilas reģiona gubernatoru Askaru Mirzakhmetovu, kura vietā iecelts Berdibeks Saparbajevs, kurš agrāk ieņēma vicepremjera amatu.

No amata atlaists arī reģiona policijas priekšnieks, kura vietā stāsies bijušais ārlietu ministra vietnieks.

Sadursmēs ievainojumus guva gandrīz 140 cilvēki, no kuriem aptuveni 30 joprojām atrodas slimnīcās.

Policija ziņoja, ka konflikts sākās ar kautiņu, kurā bija iesaistīti vairāk nekā 70 cilvēki.

Policijai vardarbību izdevās savaldīt tikai sestdienas, 8. februāra, vakarā.

Saparbajevs sacīja, ka 10. februārī Kazahstānā atgriezušies aptuveni 4000 cilvēku, kuri, sākoties vardarbībai, aizbēga pāri robežai uz Kirgizstānu.

Viņš sacīja, ka saistībā ar grautiņiem ierosinātas 25 krimināllietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!