Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs, cenšoties iedvest savai vadītajai nācijai vēlmi taupīt, paziņojis, ka "zelta laiki ir beigušies", vēsta "Eurasianet.org". Viņaprāt, Kazahstānas iedzīvotājiem zemās naftas cenas radīto krīzi vajadzētu izmantot, pārveidojot valsti par inovatīvāku un dinamiskāku ekonomisko spēku.

Tiek uzskatīts, ka divu desmitgažu laikā šis būs pirmais gads, kurā nabadzīgās Centrālāzijas valsts nepiedzīvos izaugsmi.

"Mums nevajadzētu gaidīt, ka tiksim aplieti ar zeltu," Nazarbajeva teikto citē ziņu aģentūra "Nur". Vēl nesen viņš publiski izteicās, ka Kazahstānas cilvēkiem nevajadzētu nodoties tādām luksusa lietām kā, piemēram, citroni.

"Katra krīze ir posms pirms jaunas attīstības," norādījis valsts līderis, skaidrojot, ka Kazahstānai ir īstais brīdis ekonomiku pārorientēt no naftas un gāzes atkarības uz ko jaunu.

Šobrīd ekonomikas sildīšanas pasākumiem valdība nolēmusi tērēt pensiju fondu. Prezidenta 10. februārī izdota pavēle paredz ceturto daļu no pensija fonda jeb līdzekļus aptuveni 3,6 miljardu eiro apmērā novirzīt caurumu lāpīšanai budžetā, kā arī mazā biznesa un infrastruktūras projektu atbalstam.

Iedzīvotāju bažas, ka tādējādi viņi varētu zaudēt savas pensijas, amatpersonas atspēko, apgalvojot, ka šīm investīcijām paredz labus ienākumus.

Krīze jau šobrīd ir ietekmējusi vairākus nozīmīgus Nazarbajeva plānus. Viens no tiem bija izveidot galvaspilsētu Astanu par starptautisku finanšu centru. Pirmais priekšnoteikums bija no agrākās galvaspilsētas Almatas uz to beidzot pārcelt valsts banku, tomēr nacionālās valūtas tenges vērtības sarukšana uz pusi attiecībā pret dolāru, šo plānu atlika tālā nākotnē.

Lai gan pats Nazarbajevs iepriekš bija pavēlējis bankas pārcelšanu, lai izveidotu Astanas Starptautisko finanšu centru, 16. februārī viņš atklājis, ka nemaz neesot tik svarīgi, kur banka atrodas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!