Foto: TASS/Scanpix/LETA

Kazahstānas parlamenta augšpalāta jeb Senāts ir apstiprinājis likumprojektu, kas piešķir masveida amnestiju simtiem cilvēku, kas apsūdzēti un ieslodzīti saistībā ar protestiem janvārī, kas prasīja vismaz 238 cilvēku dzīvības, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Lai likumprojekts kļūtu par likumu, tas ir jāparaksta prezidentam Kasimam Džomartam Tokajevam.

Saskaņā ar likumprojekta tekstu amnestija skars vairāk nekā 1500 cilvēkus, kuri tika arestēti un apsūdzēti par līdzdalību 4.-7.janvāra protestos, kā arī demonstrantu izklīdināšanā.

Tie, kas izdarījuši nelielus noziegumus, tiks atbrīvoti, un visas pret viņiem izvirzītās apsūdzības tiks atceltas, savukārt tiem, kuri notiesāti par smagiem noziegumiem, cietumsods tiks samazināts uz pusi vai trīs ceturtdaļām. Personas, kas atzītas par vainīgām terorismā, ekstrēmismā, valsts nodevībā, korupcijā un masu nekārtību organizēšanā, amnestija neskars, teikts likumprojektā.

Tokajevs par masu amnestijas plānu paziņoja septembra sākumā, Vidusāzijas valsts cilvēktiesību grupām un politiskajiem aktīvistiem pieprasot pilnīgu izmeklēšanu par manieri, kādā tika veikta protestu apspiešana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!