Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDLO vai ODBK oriģinālā) misija Kazahstānā ir noslēgusies un spēku izvešana sāksies 13. janvārī, atsaucoties uz Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva paziņojumu, vēsta "Zakon.kz".

"KDLO miera uzturēšanas spēku galvenā misija ir veiksmīgi noslēgusies. Pēc divām dienām sāksies pakāpeniska KDLO miera uzturēšanas apvienotā kontingenta izvešana. Kontingenta izvešana ilgs ne vairāk par 10 dienām," tā Tokajevs.

Vienlaikus viņš atklāja, ka valstī tiek veidotas jaunas Nacionālās gvardes un speciālo uzdevumu vienības, jo esot jāpārskata robežsardzes darba principi.

KDLO spēki Kazahstānā tika ievesti 6. Janvārī pēc Tokajeva lūguma. Misijas mērķis tika pamatots ar draudiem "Kazahstānas Republikas nacionālajai drošībai un suverenitātei, tostarp izraisītai ārējas iejaukšanās rezultātā".

Saskaņā ar Tokajeva teikto valstī tika ievesti 2,3 tūkstoši karavīru un 250 tehnikas vienības. Krievijas kontrolētajā bijušo PSRS valstu militārajā aliansē KDLO ir Krievija, Baltkrievija, Armēnija, Kazahstāna, Kirgizstāna un Tadžikistāna.

Vēstīts, ka Kazahstānā 2. janvārī sākās masveida protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu pieaugumu, kas drīz aptvēra visu valsti. Gāzes cenas tika samazinātas, bet protesti turpinājās, pieprasot ilgstoši valdījušā Nursultana Nazarbajeva aiziešanu no politikas.

Prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paziņoja par Nazarbajeva aiziešanu no Nacionālās Drošības padomes priekšsēdētāja amata, taču, arī asi vērsās pret nemieriem, apsūdzot to rīkošanā "ārzemēs apmācītas teroristu grupas" un lūdzot palīdzību Krievijas vadītajai Kolektīvās drošības līguma organizācijai (KDLO), kas savus spēkus ieveda 6. janvārī.

Pirmdien, 10. janvārī, Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati ir atjaunoti interneta sakari, kas, iespējams, iezīmē nedēļu ilgušo asiņaino protestu beigas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!