Vācijas Kristīgo demokrātu savienības (KDS) bijušais kasieris Valters Leislers Kīps ceturtdien parlamentārajai komitejai apgalvoja, ka iepriekšējais Vācijas kanclers Helmūts Kols lēmumus nekad nepieņēma par samaksu.
Nekas nenorāda uz to, ka Kola lēmumus kaut kādā veidā ietekmējuši kāda veida finansiālie maksājumi, Kīps sacija komitejai, kas nodarbojas ar KDS nelikumīgo fondu skandāla izmeklēšanu.

Kīps bija partijas kasieris no 1971. līdz 1992.gadam, kad KDS vadīja Kols, un viņš tiek turēts aizdomās, ka lūdzis Kola atbalstu vairākiem projektiem, ko vadīja ieroču tirgotājs Karlheinzs Šreibers, kura lielie slepenie ziedojumi partijai ir skandāla centrā.

Šreibers, kurš Vācijā apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, tiesas ceļā cīnās par to, lai netiktu izdots Vācijai no Kanādas.

Vācijas prese ziņoja, ka Kīps pieņēmis kukuļus no tēraudražošanas firmas "Thyssen", kurā viņš strādāja, un pierunāja Kolu apstiprināt 36 bruņmašīnu "Fuchs" pārdošanu Saūda Arābijai.

Pēc mediju ziņām, Šreibers ziedojis KDS vienu miljonu marku (aptuveni 277 tūkstošus latu), lai nodrošinātu mašīnu pārdošanu, ko apstiprinājis Kols 1991.gadā.

Vācijas avīze "Bild" ziņoja, ka Kīps un Šraiders bijuši ciešāk saistīti, nekā tika uzskatīts, un tam esot atrasti pierādījumi valdības dokumentos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!