Foto: AP/Scanpix
Trīs Kenijieši, kuri pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados bija ”Mau Mau” sacelšanās pret britu koloniālo varu Kenijā dalībnieki, varēs pieprasīt kompensācijas Lielbritānijas valdībai par ieslodzījuma laikā pārciestajām spīdzināšanām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Saskaņā ar Lielbritānijas Augstākās tiesas piektdienas lēmumu, kenijiešiem ir tiesības pieprasīt kompensācijas par ciešanām, lai gan notikumi risinājušies vairāk nekā pirms 50 gadiem. Kenijiešu advokāts Martins Dejs tiesas lēmumu nosauca par vēsturisku, kura sekas vēl daudzus gadus izraisīs rezonansi.

Jau iepriekš Lielbritānija bija spiesta atzīt, ka pagājušā gadsimta vidū tās varas iestādes ir spīdzinājušas savas bijušās kolonijas iedzīvotājus. Tomēr Lielbritānijas tiesa 2011. gadā nosprieda, ka taisnīga tiesa par šiem notikumiem nav iespējama, jo ir pagājis pārāk ilgs laika posms, norādot, ka lieta ir pārāk grūti pierādāma.

Advokāti apgalvo, ka prasītājs Paulo Muoka Nzili tika kastrēts, Vambuga Va Njingi tika smagi sists, bet Jane Muthoni Mara bijusi pakļauta šausminošai seksuālajai vardarbībai, kad atradās aizturēto nometnēs. Ceturtais prasītājs – Ndiku Mutviva Mutua šogad miris, nesagaidot tiesas lēmumu.

”Mau Mau” sacelšanās laikā pret britu koloniālo pārvaldi Kenijā divdesmitā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados gāja bojā tūkstošiem cilvēku, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!