Kenterberijas arhibīskaps, pirmdien sākoties bīskapu konferencei, kas notiek reizi desmit gados, atzina, ka anglikāņu baznīcā valda domstarpības, taču noraidīja baznīcas šķelšanās iespēju.
Rovans Viljamss atzina, ka daudzus baznīcas locekļus "atsvešinājis" lēmums īstenot ieceri bīskapu kārtā iecelt arī sievietes, kā arī asās debates par bīskapiem gejiem.

Tomēr arhibīskaps piebilda: "Vai mēs ejam uz šķelšanos? Labi, paraudzīsimies. Ja tas ir anglikāņu kopienas gals, nedomāju, ka kāds to būtu pavēstījis lielākajai daļai cilvēku šeit."

Kenterberijā Anglijas dienvidaustrumos uz Lambetas konferenci, kas ilgs 20 dienas, pulcējušies aptuveni 650 anglikāņu bīskapi, kas pārstāv apmēram 77 miljonus lielo baznīcas sekotāju kopienu visā pasaulē.

Taču sanāksmi draud aptumšot geju un sieviešu jautājums. Aptuveni ceturtdaļa bīskapu, tai skaitā lielākā daļa Kenijas, Nigērijas, Ruandas un Ugandas bīskapu, uz konferenci nav ieradušies, reaģējot uz Anglijas baznīcas lēmumu par sieviešu iesvētīšanu bīskapa kārtā.

Tajā pašā laikā konferencē nepiedalīsies arī pirmais atklātais bīskaps gejs Džīns Robinsons, kurš vada anglikāņu baznīcu Ņūhempšīrā ASV. Lai gan viņš uz konferenci nav ielūgts, Robinsons būs Kenterberijā un aktīvi līdzdarbosies pasākumos, kas norisināsies ap konferenci.

Tieši Robinsona iesvētīšana par bīskapu 2003.gadā faktiski iezīmēja pozīcijas vēlākajā asajā cīņā starp anglikāņu baznīcas liberāļiem un konservatīvajiem.

Atbildot uz jautājumu par konferences boikotētājiem, Viljamss pauda "nožēlu", ka viņi nav ieradušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!