Foto: Reuters/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien aicinājis Krieviju savaldīties pašai un apvaldīt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību, lai vēl vairāk nesaasinātu situāciju Sīrijā.

Kerijs ar šādu paziņojumu nāca klajā dienā, kad saskaņā ar ANO atbalstīto plānu Sīrijas režīmam un opozīcijas spēkiem bija jāvienojas par politisko pārejas posmu, kas pašreiz šķiet nereāli.

"Protams, ir būtiski svarīgi, lai Krievija pati atturas un attur Asada režīmu no ofensīvām operācijām, tāpat kā mūsu atbildība ir atturēt [Sīrijas] opozīcijas spēkus no iesaistīšanās šādās operācijās," žurnālistiem paziņoja Kerijs.

Kerijs sacīja, ka Asada režīma uzbrukumi pirmdien atturējuši karojušās puses no sēšanās pie sarunu galda Ženēvā.

Asada spēki pēdējās dienās ir pastiprinājuši nemiernieku kontrolēto rajonu aplenkumu Alepo, kur saasinājušās kaujas.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Sīrijā 27. februārī stājās spēkā nosacīts pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Daesh" ("Islāma valsts") un "Al Nusra".

ANO decembrī atbalstītais plāns konflikta noregulēšanai paredz izveidot pārejas valdību, kam bija jāsāk darboties 1.augustā, jaunu konstitūciju un vēlēšanas līdz 2017. gada vidum. Tomēr visas ANO organizētās sarunas līdz šim nonākušas strupceļā, pusēm nespējot rast kompromisu par Asada nākotni. Sīrijas valdība ir noraidījusi sarunas par Asada atkāpšanos, ko savukārt pieprasa ietekmīgākā opozīcijas organizācija.

Kerijs uzsvēra, ka šīs ir nozīmīgas dienas, kurās noskaidrosies, vai Krievija un Asada režīms ir gatavi kaut nedaudz pieturēties pie ANO plāna.

"Nākamo stundu, pāris dienu laikā mēs redzēsim, vai šo dinamiku ir vai nav iespējams mainīt," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!