Foto: AFP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien ieradīsies Krievijas Melnās jūras kūrortā Sočos, kur tiksies ar prezidentu Vladimiru Putinu, pirmdien paziņojušas abas puses.

ASV Valsts departaments paziņoja, ka Kerijs tiksies ar Putinu, kurš šo nedēļu pavadīs savā vasaras rezidencē Sočos.

Tā būs Kerija pirmā vizīte Krievijā pēdējos divos gados.

Krievijas Ārlietu ministrija apstiprināja, ka Kerijs 12.maijā ieradīsies darba vizītē Krievijā un Sočos tiksies arī ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

"Mēs ceram, ka valsts sekretāra Kerija vizīte Krievijā kalpos, lai normalizētu divpusējās saites, no kā lielā mērā atkarīga globālā stabilitāte," paziņoja ministrija.

Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs pagaidām atteicies sniegt komentārus.

Tikmēr ziņu aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz diplomātisku avotu, ziņoja, ka Kerijs ar Lavrovu apspriedīs krīzi Ukrainā un konfliktus Sīrijā un Jemenā, kā arī Irānas jautājumu.

"Kerija vizīte Krievijā ir ļoti simboliska. Viņš atcēla savu vizīti vairākas reizes un beidzot nolēma ierasties. Šī nebūs izšķiroša tikšanās, bet tā ir ļoti svarīga," norādīja anonīmais avots, piebilstot, ka gaidāmās sarunas Sočos ir zīme, ka Krievija ir atvērta sadarbībai.

ASV prezidents Baraks Obama, līdzīgi kā daudzu citu valstu līderi, 9.maijā neieradās uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā. Rietumu līderu izvairīšanās apmeklēt šo pasākumu plaši tiek vērtēta kā nosodījums Maskavas aktivitātēm Ukrainā.

Ziņu aģentūra "Interfax", atsaucoties uz kādu avotu, vēstīja, ka Krievija sagaida no Vašingtonas lielāku iesaistīšanos Ukrainas krīzes risināšanā.

"Svarīgi, lai Savienotās Valstis sāktu spēlēt konstruktīvāku lomu Ukrainas noregulējumā, lai tās piespiež Kijevu iesaistīties tiešā dialogā ar Doņeckas Tautas republiku un Luhanskas Tautas republiku," runājot par prokremlisko kaujinieku organizācijām Austrumukrainā, "Interfax" norādīja anonīmais avots.

"Redzēsim, ko valsts sekretārs varēs piedāvāt šajā kontekstā," piebilda avots, vienlaikus atklājot, ka Maskava aicinās Vašingtonu atturēties no letālu ieroču piegādāšanas Kijevai. Tas Maskavai esot principa jautājums.

Avots atzina, ka Maskavas un Vašingtonas divpusējās attiecības pēdējā gada laikā ir smagi cietušas, tajā vainojot ASV.

"Amerikāņi iznīcināja gandrīz visu. Būs nepieciešamas desmitgades, lai atjaunotu divpusējās saites," "Interfax" sacīja anonīmais avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!