Foto: AFP/Scanpix



Ja Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizmantos savu ietekmi un neizdarīs spiedienu uz prokrieviskajiem separātistiem Ukrainā, tad ASV lems par tālāku sankciju paplašināšanu, otrdien paziņojis Amerikas Savienoto Valstu (ASV) valsts sekretārs Džons Kerijs.

Tāpat viņš izteicies, ka Ukraina ir gatava abpusējai uguns pārtraukšanai Ukrainas austrumos, otrdien vēsta UNIAN.

Kerijs preses konferencē otrdien paziņojis: „Mēs esam papildus sankciju sagatavošanas procesā. Kas noticis, tas noticis. Protams, ka Putinam ir iespēja panākt soli pretī un izmantot savu iespēju ietekmēt separātistus. Šī iespēja viņam būs rīt, parīt un nākamnedēļ, lai viņš par to izlemtu," izteicies Kerijs.

Runājot par Ukrainas gatavību pārtraukt uguni, Kerijs atzīmējis, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko skaidri izteicies, ka Ukraina ir gatava savstarpējai uguns pārtraukšanai tieši tagad, nevis kaut kad nākotnē.

Ukraina piedāvā miera plānu, kas ietvers sevī nopietnu dialogu ar Krievijas atbalstītajiem separātistiem, jo šis ir vienīgais ceļš, kā pielikt punktu esošajai krīzei, atzīmējis Kerijs.

Kerijs atzīmējis, ka Krievija turpina piegādāt ieročus, naudu un nogādāt cilvēkus pāri Ukrainas robežai. „Mēs to redzam, jo tam ir skaidri pierādījumi. Tagad mums ir pierādījumi, ka no Krievijas Ukrainas virzienā atklāta artilērijas uguns un šautas raķetes. Un, kad Krievija apgalvo, ka tā vēlas konflikta deeskalāciju, tās darbības nedemonstrē to, ka Krievija patiešām vēlas pielikt punktu asinsizliešanai un vardarbībai," atzīmējis Kerijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!