Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV valsts sekretārs Džons Kerijs piektdien pauda bažas par iespējamu konfliktu ar Irānu, tā kā ASV ir izstājušās no starptautiskās sabiedrības un Teherānas kodolvienošanās. Kā sacīja Kerijs, vairāki reģiona līderi viņu vēl savulaik mudinājuši dot militāru triecienu Irānai.

Izstājoties no vienošanās, Tramps "padarījis ticamāku, ka reģionā būs konflikts, jo tur ir cilvēki, kuriem ļoti patiktu, ja ASV bombardētu Irānu", Ārlietu padomē sacīja bijušais valsts sekretārs.

Saūda Arābijas nelaiķa karalis Abdulla un Ēģiptes gāztais prezidents Hosni Mubaraks sacījuši Kerijam, ka ASV vajadzētu uzbrukt Irānai. Tiesa gan, publiski viņi šādu nostāju atturējušies paust.

Arī Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu mudinājis ASV prezidentu Baraku Obamu dot "zaļo gaismu" Irānas bombardēšanai, sacīja Kerijs.

Kaut arī ANO inspektori atzīst, ka Irāna kodolvienošanos ievēro, Tramps norādījis, ka vienošanās esot neveiksme, jo tajā nav atrisināti citi jautājumi, kas raisa ASV bažas - Irānas draudi Izraēlai, atbalsts Libānas šiītu grupējumam "Hizbollah" un Teherānas raķešu programma.

Tomēr Kerijs skaidroja, ka ASV "patiesībā panāca, ka viņi paveic zināmas lietas, diskrēti", arī attiecībā uz Jemenas konflikta ierobežošanu. Kerijs arī norādīja, ka Irānas prezidents Hasans Ruhani "mēģina vadīt valsti citā virzienā".

"Tramps Irānā padarījis spēcīgākus tos cilvēkus, kas teica: neslēdziet darījumus ar Savienotajām Valstīm, tās jūs nodos," sacīja Kerijs.

Tramps kritizējis Keriju par tikšanos ar Irānas ārlietu ministru Mohammadu Džavadu Zarifu jau pēc tam, kad Kerijs bija valsts sekretāra amatu pametis.

Kerijs sacīja, ka Tramps cenšas novērst uzmanību no saviem skandāliem saistībā ar Krievijas iejaukšanos 2016. gada ASV vēlēšanās, un atgādināja, ka tas nav nekas neparasts, ka bijušās amatpersonas uztur sakarus ar saviem ārvalstu kolēģiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!