Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paudis satraukumu par to, ka Ēģiptes pagaidu valdības represijas pret Musulmaņu brālību kļuvušas intensīvākas, ceturtdien pavēstīja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki.

Kerijs sarunā ar Ēģiptes ārlietu ministru Nabilu Fahmi "paudis bažas par Ēģiptes pagaidu valdības 25.decembra lēmumu atzīt Musulmaņu brālību par teroristu organizāciju un nesen veiktajiem arestiem", sacīja amatpersona.

Musulmaņu brālība līdz šim bijusi vislabāk organizētais politiskais spēks Ēģiptē. Tās politiskais spārns uzvarēja pēdējās parlamenta vēlēšanās. Arī prezidenta vēlēšanās uzvaru izcīnīja Musulmaņu brālības kandidāts Muhameds Mursi, kurš tika gāzts armijas apvērsumā 3.jūlijā un tagad atrodas apcietinājumā.

Kerijs "uzsvēris nepieciešamību īstenot ietverošu politisku procesu visā politiskajā spektrā, kurā tiktu ievērotas visu ēģiptiešu pamattiesības, lai panāktu politisku stabilitāti un demokrātiskas pārmaiņas", norādīja Psaki.

Pagaidu valdība trešdien Musulmaņu brālību pasludināja par teroristu organizāciju. Dienu iepriekš Mansuras pilsētā, uz ziemeļiem no Kairas, sprādzienā pie policijas iecirkņa tika nogalināti 16 cilvēki. Kaut arī par sprādziena sarīkošanu atbildību uzņēmies kāds Sīnāja džihādistu grupējums, Ēģiptes pučistu valdība par vainīgu uzskata Musulmaņu brālību.

3.jūlijā Ēģiptē notika armijas apvērsums, kurā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Muhameds Mursi. Pēc apvērsuma izvērstas plašas represijas pret gāztā valsts galvas pārstāvēto Musulmaņu brālību.

Arestēti aptuveni 2000 brālības biedru, arī visa organizācijas vadība. Aptuveni tūkstotis brālības biedru nogalināti, drošības struktūrām apspiežot apvērsuma pretinieku protestus.

2011.-2012.gada parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu un teju pusi vietu parlamenta apakšnamā saņēma Musulmaņu brālības politiskā spārna Brīvības un taisnīguma partijas vadītais bloks. Tiesa vēlēšanas vēlāk atzina par "antikonstitucionālām", un parlaments tika izformēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!