Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV valdība svētdien iedarbinājusi ārkārtas likumu mehānismu, bažās, ka kiberuzbrukums valsts lielākajam degvielas cauruļvadam radīs piegāžu problēmas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pa "Colonial" cauruļvadu ik dienas tiek transportēti 2,5 miljoni barelu degvielas jeb 45% no visa ASV Austrumkrasta dīzeļdegvielas, benzīna un aviācijas degvielas patēriņa. Piektdien kiberuzbrukuma rezultātā cauruļvada darbība tika pilnībā apturēta un joprojām rit darbi degvielas sūknēšanas atsākšanai.

Eksperti prognozē, ka degvielas cenas pēc šī incidenta pieaugs par 2-3%, bet sekas būs smagākas, ja cauruļvads neatsāks darboties vēl ilgāk.

Ārkārtas statuss atvieglo noteikumus degvielas transportēšanai pa ceļiem – 18 štatos šoferiem atļauts strādāt virsstundas, pārvadājot degvielu. Taču arī tas nespēšot ne tuvu sasniegt cauruļvada piegāžu kapacitāti.

Kiberuzbrukumu esot veicis krimināls grupējums "DarkSide", kura hakeri ceturtdien iekļuvuši cauruļvada operatora sistēmās un nošifrējuši 100 gigabaitus datu. Pēc tam hakeri pieprasījuši izpirkuma maksu par datu atbloķēšanu.

Uzzinot par kiberuzbrukumu, "Colonial" atslēdza vairākas sistēmas, lai pasargātu tās no kiberdrauduiem. Svētdienas vakarā bija atjaunota vairāku mazāku cauruļvadu darbība, taču četri galvenie cauruļvadi joprojām nedarbojās.

Kompānija skaidro, ka sistēma tiks pilnībā ieslēgta, kad tas būs droši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!