Sestdien Ukrainas galvaspilsētā Kijevā notiek aizlūgumi par komunistiskā režīma upuriem. Ukrainas grieķu katoļu baznīcas pārstāvji noturēja aizlūgumu Krutu varoņu kapos pie Askolda kapa.
Turpat rīkoja mītiņu arī Ukrainas Tautas demokrātiskās partijas (TDP) un sabiedriskās kustības "Kijive mij" ("Mana Kijeva") pārstāvji, kas bija vērsušies pie dažādām konfesijām ar lūgumu noturēt aizlūgumus "totalitārās pagātnes upuru piemiņai". Pēc akcijas dalībnieku vārdiem, neviena konfesija neatteicās izpildīt šo lūgumu.

TDP Harkovas rajona organizācijas vadītājs paskaidroja, ka tiek pieminēti miljoniem upuru, kurus Ukrainā nogalinājis komunistiskais režīms.

Aizlūgums un "mītiņš - rekviēms" notiek pirms 1917.gada boļševistiskās oktobra revolūcijas gadskārtas, kas šogad Ukrainā pirmoreiz nebūs svētku diena.

1918.gada janvārī ap 300 Kijevas studentu un ģimnāzistu krita nevienlīdzīgā cīņā pie Krutu dzelzceļa stacijas starp Ņežinu un Bahmaču, aizstāvot Ukrainas Tautas Republiku.

1918.gada februāra sākumā boļševiku vienības bijušā cara amijas apakšpulkveža Mihaila Muravjova vadībā iegāja Kijevā un sāka sarkano teroru, nogalinot piecus tūkstošus cilvēku.

Vēlāko gadu komunistiskajās represijās un komunistu režīma izraisītā badā gāja bojā miljoniem Ukrainas iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!