Foto: AFP/Scanpix

Protestējot pret nesen pieņemtajiem likumiem, kas paredz ierobežot pulcēšanās brīvību un protesta akciju norisi, Ukrainas galvaspilsētas Kijevas ielās izgājuši tūkstošiem protestētāju, ziņo ārvalstu mediji.

Īsi pirms 19:00 vakarā "Twitter" izplatās ziņas, ka protestu apspiešanā tiek izmantoti arī ūdensmetēji. Ukrainas Iekšlietu ministrija sadursmes Gruševska ielā, kur ir pulcējušies tūkstošiem protestētāju, kvalificējusi kā masu nekārtības. Tas nozīmē, ka aizturētajiem protestu dalībniekiem var draudēt pat 15 gadus ilga brīvības atņemšana.

Tiek lēsts, ka uz Ukrainas opozīcijas aicinājumu protestēt pret Viktora Janukoviča un valdības atbalstītajiem grozījumiem, kas paredz, piemēram, aizliegumu mītiņu dalībniekiem nēsāt ķiveres un sejas maskas, ielās izgājuši no 100 tūkstošiem līdz pat pusmiljonam protestētāju. Izsmejot aizliegumus, daļa protestētāju par galvassegām izmanto katliņus vai plastmasas spaiņus, bet citi sava sejas izrotājuši ar rotaļlietu vekalos iegādātām maskām.

Opozīcijā Kremlim esošā Krievijas interneta televīzija "TV Rain" savā "Twitter" kontā ziņo, ka pēcpusdienā Kijevā sākušās sadursmes starp protestētājiem, no kuriem daudzi apvilkuši ķiveres un varas iestādēm, tostarp specvienību "Berkuta". Notikumu līdzdalībnieku fiksētie kadri liecina, ka saniknotie protestētāji turas pretī specvienības uzbrukumiem. Protestu apspiešanā tiek izmantota asaru gāze un trokšņa granātas.

Konfrontācijas rezultātā saniknotu protestētāju pūlis izdemolējis un aizdedzinājis miliču autobusu. Tikmēr Ukrainas opozīcijas līderi aicina protestētājus neiesaistīties vardarbībā. Viens no opoziconāriem - bijušais Augstākās Radas deputāts Ostaps Semeraks īpaši uzsvēris, ka cilvēki, kas iesaistās sadursmēs ar miličiem un specvienību, nepakļaujas opozīcijai. Viena no opozīciju pārstāvošajam deputātēm - Ļesja Oboreca sadursmēs cietusi. Viņu piekāvuši miliči.

Ap 21:00 pēc Latvijas laika izplatījās ziņas, ka viens no redzamākajiem opozīcijas līderiem - Vitālijs Kļičko - svēttdienas vakarā ir devies tikties ar Ukrainas prezidentu Janukoviču. To savā "Twitter" kontā pavēstīja Kļičko preses sekretāre.

Pirms sadursmju sākuma viens no Ukrainas opozīcijas līderiem - Vitālijs Kļičko uzstājoties Kijevas Neatkarības laukumā paziņoja, ka opozīcija šopavasar izsludinās prezidenta ārkārtas vēlēšanas, taču pirms tam ir jāpanāk Centrālās vēlēšanu komisijas nomaiņa, lai izvairītos no vēlēšanu rezultātu falsifikācijas.

Kļičko arī kārtējo reizi aicinājis kareivjus neiesaistīties sadursmēs ar protestētājiem un pāriet viņu pusē. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!