Foto: Reuters/Scanpix
Sestdien, 28. maijā, Ukrainas galvaspilsētā Kijevā pie metro stacijas "Libedskaja" pabeigta čekistiem veltīta pieminekļa demontāža, vēsta "LB.ua".

Sociālajos tīklos publicētajās fotogrāfijās redzams, ka piemineklis nojaukts līdz pat zemei. Tas sastāvēja no milzīga granīta postamenta, uz kura atradās masīvas tāda paša materiāla galvas.

"Piemineklis čekistiem - revolūcijas cīnītājiem" atklāts 1967. gadā. Tā nojaukšanu paredzēja nesen pieņemtais dekomunisma likums, kura rezultātā līdz šim visā Ukrainā jau nojukti desmitiem pieminekļu, kā arī pārdēvētas ielas un pat pilsētas.

Kijevas varasiestādes gan pēc likuma pieņemšanas lēma, ka šo čekistiem veltīto pieminekli saudzēs, to pārvietojot uz plānoto Padomju okupācijas muzeju. Pieminekļa pārvietošana iekavējās, un aprīlī labā spārna politiskie aktīvisti to pēc neveiksmīga nojaukšanas mēģinājuma aplēja ar krāsu un ar āmuriem sadauzīja vienu no deguniem.

Iespaidīgā pieminekļa pilnīgu nojaukšanu Kijevas varasiestādes uzsāka pagājušajā pirmdienā, bet to izdevās pabeigt tikai sestdien. Pilnīga teritorijas sakopšana varētu prasīt vēl dažas nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!