Foto: AP/Scanpix/LETA

Kijevā varasiestādes jau 8. janvārī zināja, ka Irānā avarējusī Ukrainas pasažieru lidmašīna ir notriekta ar pretgaisa aizsardzības raķeti, intervijā medijam "Currenttimes" atklājis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksejs Daņilovs.

Ukrainas lidsabiedrības "Ukraine International Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 737" ar 176 cilvēkiem uz klāja avarēja 8. janvārī dažas minūtes pēc pacelšanās no Teherānas lidostas. Irānas izmeklētāji paziņoja, ka lidmašīna aizdegusies vēl būdama gaisā. Lidaparāts bija ceļā uz Kijevu. 11. janvārī pati Irāna atzina, ka lidmašīna ir notriekta kļūdas dēļ.

Tūlīt pēc katastrofas negadījuma iemesli publiski vēl nebija zināmi un Irāna minēja versiju par tehnisku problēmu ar dzinēju.

Tomēr jau tad Ukrainas varasiestādēm bija sākotnēja informācija, ka lidmašīna patiesībā ir notriekta, bet galīgs apstiprinājums tam gūts nākamajā dienā – 9. janvārī, atklāj Daņilovs.

Ukrainas vēstniecība Teherānā katastrofas dienā izplatīja informāciju, izslēdzot terorakta iespējamību un norādot uz tehnisku problēmu kā ticamāko avārijas cēloni. Šis ieraksts vēlāk tika dzēsts.

Daņilovs norāda, ka vēstniecība tā rīkojusies pēc Kijevas norādījumiem. "Mums bija jāizdara tā, lai Irāna piekristu pieņemt mūsu izmeklētāju grupu. Pēc tam, kad saņēmām apstiprinājumu no Teherānas, ka viņi mūs gaida, šī informācija tika izņemta," viņš skaidro.

Ukrainas puse uzskata, ka lidmašīna notriekta ar pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Tor", atklāj Daņilovs.

Ziņots, ka nākamajā diena pēc katastrofas Ukraina paziņoja, ka starp notikušā versijām tiek izskatīts arī scenārijs, ka lidaparāts notriekts ar pretgaisa aizsardzības sistēmas "Tor" raķeti. Šādas Krievijā ražotas ieroču sistēmas ir Irānas bruņojumā.

Turklāt lidmašīna avarēja tikai dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena pa militārajām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV un NATO karavīri. Tas ļauj pieņemt, ka Irānas pretgaisa aizsardzība atradās paaugstinātā gatavībā, rēķinoties ar iespējamu ASV atbildes triecienu.

ASV un Kanāda nāca klajā ar paziņojumu, ka lidmašīnu, visticamāk, kļūdas dēļ notriekuši paši irāņi. Sestdien arī pati Teherāna to atzina. Irānas ģenerālis Amirs Ali Hadžizade pastāstīja, ka pasažieru lidmašīna kļūdaini uzskatīta par spārnoto raķeti un pretgaisa aizsardzības sistēmas operators pieņēmis lēmumu to notriekt.

Uz avarējušās lidmašīnas klāja atradās 82 Irānas pilsoņi, 63 Kanādas pilsoņi, 11 Ukrainas pilsoņi (no tiem deviņi apkalpes locekļi), 10 Zviedrijas pilsoņi, četri Afganistānas pilsoņi, trīs Vācijas un trīs Lielbritānijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!