Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija sūta tankus un snaiperus uz Donbasa frontes līniju Ukrainas austrumos, lai "izprovocētu atbildes uguni", otrdien pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Krievija organizē "apmācību nometnes Krievijas bruņoto spēku regulāro vienību karavīru vadībā" un "nostiprina vienības pie saskares līnijas ar papildu 122 milimetru pašgājēju artilērijas iekārtām, tankiem un kājnieku bruņumašīnām", turklāt šajā apvidū palielinājusi snaiperu komandu skaitu, norādīja ministrija.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs otrdien atteicās komentēt šo informāciju un ieteica vērsties Krievijas Aizsardzības ministrijā, kas pagaidām šo paziņojumu nav komentējusi.

Ukrainas ministrija ar paziņojumu nākusi klajā vien dažas stundas pirms ASV un Krievijas prezidentu Džo Baidena un Vladimira Putina videosamita, kur, kā sagaidāms, tiks runāts arī par spriedzes saasināšanos Ukrainas un Krievijas attiecībās.

Rietumos un Kijevā nerimst bažas, ka Krievija plāno jaunu uzbrukumu Ukrainai.

Baidens piektdien sacīja, ka gatavo jaunus pasākumus, lai apturētu jebkādus Krievijas plānus iebrukt Ukrainā.

Iepriekš gan ASV, gan Ukraina ziņoja, ka Krievija ir pastiprinājusi savu militāro klātbūtni Ukrainas robežas tuvumā.

Saspīlējums pēdējo nedēļu laikā ir pieaudzis, un ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens brīdinājis Krieviju neveikt militāru iebrukumu Ukrainā.

Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs piektdien paziņoja, atsaucoties uz izlūkinformāciju, ka Krievija Ukrainas robežas tuvumā izvietojusi vairāk nekā 94 000 karavīru un var iebrukt Ukrainā janvāra beigās.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!