Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas valdība un Donbasa prokremliskie teroristi piektdien pauda gatavību apmainīties ar gūstekņiem.

Ir pamats cerībām, ka smagi savainotais gūsteknis Volodimirs Žemčugovs jau sestdien tiks nodots atpakaļ Ukrainas pusei, sacīja prezidents Petro Porošenko.

Vienlaikus Krievijas ziņu aģentūra "Interfax" vēsta - pastāv liela varbūtība, ka Žemčugovs un Ukrainas Drošības dienesta līdzstrādnieks Jurijs Supruns tiks apmainīti pret divu lielāko teroristu grupējumu locekļiem.

Ziņu aģentūra, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta, ka apmaiņa varētu notikt sestdien.

Pēc pēkšņās pēdējo nedēļu spriedzes eskalācijas Ukrainas valdība šonedēļ piekrita teroristu ierosinātam pamieram.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

2015. gada februārī Minskā tika noslēgta vienošanās, kas aicina pasludināt pamieru, īstenojot dažādus politiskus, ekonomiskus un sociālus pasākumus konflikta izbeigšanai. Vienošanās noslēgšanā piedalījās arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, bet vidutāji bija Vācijas un Francijas līderi.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 9600 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!