Foto: AP/Scanpix

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga starptautisko reakciju pret Janukoviču un arī pret Putinu joprojām sauc par pārāk gļēvulīgu un domā, ka Krievija to nekavēsies izmantot, viņa atzīst intervijā TV3 raidījumam "Nekā Personīga."

"Tas scenārijs veidojās precīzi tādā veidā, kā es to būtu paredzējusi, ja viņš būtu Krievijas plānots," skaidro Vīķe-Freiberga. Pašlaik situācija nonākusi līdz fāzei, kurā par buntavniekiem padarīti tie austrumu un dienvidu reģioni, kuros lielākā iedzīvotāju daļa ir krievvalodīga un kur Janukovičam ir atbalsts.

"Notiek, kā angļi saka, zobenu žvadzināšana un draudi, ka šīs Ukrainas daļas tad atdalīsies un, ja viņas mēģinās ar varu paturēt Ukrainas teritorijā, tad, protams, nāks viņus glābt un būs pilnīgais atkārtojums no Dienvidosetijas un Abhāzijas varianta Gruzijā," viņa secina.

"Man šķiet, ka to scenāriju, ko viņi uzrakstīja priekš Gruzijas, viņi ir ļoti gatavi izvilkt atkal no kabatas un izspēlēt atkal no jauna," atzīst bijusī prezidente, uzsverot, ļoti būtisku lomu spēlēs Eiropas Savienības spēja enerģiski atbalstīs demokrātiskos spēkus. Eiropa pat varētu parlamentu aicināt balsot par Asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, kā pretstatu tam, ko prezidents Janukovičs neizdarīja.

Viņa pieļauj, ka Krievijas prezidents gaida Ziemas olimpisko spēļu beigas, lai Ukrainā ievestu armiju, to pamatojot ar Krievijas pilsoņu drošības apdraudējumu. "Es domāju, ka ar to formulējumu vien jau pietiek, lai uzskatītu, ka ir ļoti likumīgi, ja var iebrukt Dienvidosetijā un Abhāzijā un, ja paskatās, kāds ir demogrāfiskais profils Donbasā un Krimā, tad..."

Bijusī Latvijas prezidente uzskata, ka šādā scenārijā ļoti būtiska ir aktīva ES un ASV darbība un sarunas ar Putinu. "Mēs tiešām tagad esam uz naža asmens. Uz paša naža asmens. Scenāriji ir iespējami vairāki."

"Bet tas, ka tauta ir gatava mēnešiem ilgi salt un mirkt lietū un arī vispār ziedot savu dzīvību, lai kaut ko mainītu, man šķiet, tomēr ārkārtīgi pozitīva zīme, ka šī tauta ir gatava pārmaiņām, kuras tā jau sen ir gaidījusi, uz kurām ir cerējusi jau 2004.gadā un kuras pēc tam viņiem ir radījušas vilšanos gan ar toreizējo oranžo revolūciju, gan, protams, ar 2010.gadā Janukoviča nākšanu pie varas," norāda Vīķe-Freiberga, paužot pārliecību, ka Ukrainas tauta ir pelnījusi labākas dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!