Foto: Reuters/Scanpix

Internetā publicēta noklausīta Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Paeta un Eiropas Savienības (ES) ārlietu pārstāves Ketrīnas Eštones saruna, kurā ministrs atklāj, ka Kijevā cilvēkus nošāvušie snaiperi varētu būt saistīti nevis ar gāzto prezidentu Viktoru Janukoviču, bet ar kādu jaunās koalīcijas pārstāvi.

Ierakstā amatpersonas pārrunā iespaidus par Kijevā redzēto. Paets atsaucas uz kādu vietējo mediķi Olgu, kas stāstījusi, ka Maidana aktīvistus un milicijas darbiniekus nošāvuši vieni un tie paši cilvēki. Par to liecinot vienāds "rokraksts" un izmantotais ložu tips.

"Ir ļoti satraucoši, ka jaunā koalīcija nevēlas izmeklēt, kas tieši notika. Un tagad arvien spēcīgāk un spēcīgāk rodas pārliecība, ka aiz šiem snaiperiem stāv nevis Janukovičs, bet kāds no jaunās koalīcijas," ierakstā stāsta Paets.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit. Teksts par snaiperiem sākas no 8:20.

Tāpat Paets stāsta, ka cilvēki neuzticas jaunajai valdībai, kurā daudzi pārstāvji ir ar "netīru pagātni".

Igaunijas Ārlietu ministrija ir apstiprinājusi ieraksta autentiskumu. Saruna notikusi 26. februārī. Ministrs teicis nevis savu viedokli, bet to, ko dzirdējis esot Kijevā, Igaunijas portālam "Delfi" norāda parlamenta ārlietu komisijas loceklis Marko Mihkelsons.

Avoti Igaunijas Ārlietu ministrijā norāda, ka nopludinātas ir atsevišķas sarunas daļas, kas izrautas no konteksta, ziņo raidsabiedrība "Euronews". Sarunu internetā it kā esot ievietojuši Ukrainas drošības dienesta darbinieki, kas lojāli gāztajam prezidentam Janukovičam.

Tikmēr mediķe Olga Bogomeleca, kas ir Paeta sarunā minētais avots Kijevā, noliedz, ka būtu viņam teikusi, ka protestētājus un miličus ir nogalinājuši vieni un tie paši snaiperi, ziņo laikraksts "The Telegraph".

Viņa stāsta, ka nav redzējusi kritušo miliču līķus, tāpēc nezina, kādi viņiem ir ievainojumi. Turklāt, redzot tikai brūces, neviens nevar noteikt, kāds ieroču veids izmantots, viņa piebilst.

Viņa arī norāda, ka nevar pievienoties Paeta pieņēmumam, ka aiz snaiperiem stāv kāds no opozīcijas. "Es domāju, ka kaut ko tādu var teikt balstoties uz faktiem," norāda Bogomeleca.

Jau vēstīts, ka Kijevā mēnešiem notiekošie pret valdību vērstie protesti 18. februārī izvērsās asiņainās protestētāju un drošības spēku sadursmēs. Trīs dienās dzīvību zaudēja desmitiem cilvēku. Aktīvisti demonstrantu nāvē vaino drošības spēkus, kas atklāja uguni. Daudzus neapbruņotus aktīvistus nogalināja snaiperu lodes.

Asinsizliešana beidzās ar prezidenta Viktora Janukoviča Bēgšanu un opozīcijas nākšanu pie varas.

Pēc pēdējiem Veselības ministrijas datiem nemieros Ukrainā kopumā ir gājuši bojā vairāk nekā 90 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!