Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aizvadītajā piektdienā, 10. martā, amatpersonas lika ar Maskavas patriarhātu ilgstoši saistītajai Ukrainas pareizticīgo baznīcai (UOC-MP) pamest tās bāzi 980 gadus vecajā Pečerskas Lavras klostera kompleksā. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis skaidro, ka lēmums saistāms ar baznīcas saitēm ar Krieviju, ziņo aģentūra "Reuters".

Zelenskis un citi Ukrainas līderi pareizticīgo baznīcu apsūdzējuši Ukrainas vienotības graušanā un sadarbībā ar Kremli.

"Šonedēļ mēs spērām vēl vienu soli, lai stiprinātu savu garīgo neatkarību," paziņojumā izteicās Zelenskis. Kā apgalvo prezidents Ukrainas iedzīvotāju reakcija uz šo paziņojumu ir bijusi pozitīva.

"Mēs šo kustību turpināsim. Mēs nedosim agresorvalstij nekādu iespēju manipulēt ar mūsu iedzīvotāju garīgo dzīvi, iznīcināt Ukrainas svētnīcas vai zagt to vērtības," apgalvoja Zelenskis.

Ukrainas Kultūras ministrija paziņojusi, ka ar Kremli saistītajai baznīcai līdz 29. martam jāpamet Pečerskas Lavras klostera komplekss.

Ukrainas amatpersonu lēmums pamudinājis Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarhu Kirilu vērsties pie Romas pāvesta Franciska un citiem reliģiskajiem līderiem, lai lūgtu palīdzību. Patriarhs Kirils izteicis spēcīgu atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā. Savā aicinājumā viņš mudinājis reliģiskos līderus un starptautiskās organizācijas "darīt visu, lai novērstu klostera piespiedu slēgšanu".

Kopš oktobra Ukrainas Drošības dienests ir organizējis vairākas kratīšanas UOC-MP baznīcās, piemērojis sankcijas to garīdzniekiem un sponsoriem, arī uzsācis krimināllietas pret desmitiem garīdznieku.

Pati baznīca apgalvo, ka tā un miljoniem tās sekotāju kļuvuši par raganu medību upuriem.

"Delfi" iepriekš ziņoja, ka šobrīd valstī ir divas lielākās reliģiskās organizācijas, kuras abas dēvē sevi par Ukrainas Pareizticīgo baznīcu - viena kopš 2018. gada ir pakļauta Konstantinopoles patriarhātam (UOC-KP) un sarāvusi saites ar Krieviju, otra par baznīcas galvu uzskata Maskavas patriarhu, kaut formāli no viņa norobežojusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!