Foto: Scanpix/LETA

Kijevas dome sestdien pieņēmusi lēmumu PSRS laikā uzcelto Tautu draudzības arku pārdēvēt par Brīvības arku, paziņojis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kličko.

Deputāti apstiprinājuši arī to 40 piemiņas zīmju sarakstu, kas aizvācamas no Kijivas ielām un nododamas totalitārisma muzejam.

Tajā pašā laikā Kličko norādījis, ka ielu un citu objektu pārdēvēšana ir delikāts jautājums, kurā nevajadzētu pieņemt sasteigtus lēmumus.

"Šodien ir Ukrainas sabiedrības pieprasījums no Kijivas kartes aizvākt ar Krieviju saistītos nosaukumus, taču jaunajiem nosaukumiem būs jādzīvo desmitgadēm vai pat simtgadēm ilgi. Tāpēc pārdēvēšanas procesam jābūt ātram, taču pamatotam," uzsvēris mērs.

Viņš informējis, ka dome izlēmusi balsošanu par jaunajiem nosaukumiem pagarināt līdz 19.jūnijam.

Tā dēvētā tautu draudzības arka tika uzcelta 1982.gadā par godu Kijivas 1500 gadu jubilejai un PSRS izveidošanas 60.gadadienai. Tās oficiālais nosaukums komunistiskā režīma laikā bija "Monuments par godu Ukrainas atkalapvienošanai ar Krieviju".

Kā ziņots, 1981. gadā uzstādīto pieminekli krievu un ukraiņu tautu draudzībai - bronzā veidoto krievu un ukraiņu strādnieku, kas paceltajās rokās tur PSRS Tautu draudzības ordeni - demontēja jau aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!