Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāve satricinājusi Āziju – šīs pasaules daļas lielvalstu vadītāji sasaukuši ārkārtas sanāksmes un mobilizējuši armijas, bet fondu tirgi nākotnes notikumu gaidās piedzīvojuši kritumu, vēsta raidorganizācija BBC.

Dienvidkorejas armijā izsludināts paaugstinātas gatavības stāvoklis, lai gan nekāda aktivitāte kaimiņvalsts bruņotajos spēkos nav novērota. Savukārt Japānas premjers Josihiko Noda izveidojis speciālu krīzes situācijas vadības padomi, bet Baltā nama pārstāvis paziņojis, ka ASV uztur ciešus kontaktus ar Dienvidkoreju un Japānu, ziņo BBC.

Tikmēr Ziemeļkorejas galvenais sabiedrotais Ķīna pagaidām aprobežojusies tai ar dziļas līdzjūtības izteikšanu.

Āzijas fondu tirgi pirmdien bažās par Ziemeļkorejas nākotni piedzīvojuši pamatīgu kritumu. Galvenais reģiona indekss MSCI Asia Pacific, kuru lielākoties ņem vērā investori, zaudējis 2,56%, Dienvidkorejas indekss Kospi - 3,27%, Honkongas Hang Seng - 2,50%, Japānas Nikkei - 0,8%. Krituma līderis ir Dienvidkorejas tehnoloģisko kompāniju indekss Kosdaq, kas pazeminājies par 5,34%.

Arī Eiropas biržas pirmdien darbu sāka ar kritumu, bažoties, ka Ziemeļkorejas līdera nāve var radīt nestabilitāti reģionā. Francijas CAC 40 jau pirmajās tirdzniecības minūtēs zaudēja 1,03% un nokritās līdz 2941,69 punktiem. Vācijas DAX pazeminājās par 0,89% - līdz 5650,48 punktiem, bet britu FTSE 100 piedzīvoja kritumu par 0,8% - līdz 5345,35 punktiem.

Ietekmi uz Eiropas fondu tirgiem gan joprojām atstāj reitingu aģentūras "Fitch" paziņojums par iespēju pazemināt Francijas, Beļģijas, Spānijas, Itālijas, Slovēnijas, Kipras un Īrijas suverēnos reitingus.

Korejas valūtas vonas vērtība attiecībā pret dolāru samazinājusies par 1,8%, un tas ir lielākais nacionālās valūtas kritums pēdējo divu mēnešu laikā. Pazeminājušās arī valsts obligāciju cenas, kas nozīmē, ka valdībai turpmāk nāksies aizņemties dārgāk.

Dienvidkorejas prezidents Lī Mjungbaks atsaucis no atvaļinājuma visus valdības ierēdņus un sasaucis Nacionālās drošības padomi. "Pierobežā tiek veikta pastiprināta novērošana un ir paaugstināts drošības režīms, mūsu komandieriem ir izsludināts trauksmes stāvoklis," aģentūrai "France Presse" sacījis Dienvidkorejas aizsardzības ministrijas pārstāvis.

"Mēs rūpīgi sekojam visām Ziemeļkorejas bruņoto spēku kustībām," paziņoja preses sekretārs. "Dienvidkoreja un ASV ir aktivizējušas militāro izlūkošanu. Pagaidām ziemeļu armija neko neparastu nav pasākusi."

Jau dažas minūtes pēc Phenjanas paziņojuma par Kima Čenira nāvi Japānas premjers Noda atcēlis plānoto uzstāšanos, steigšus atgriezies valdības rezidencē un izsaucis uz ārkārtas sanāksmi ministrus. Viņš uzdevis amatpersonām aktivizēt informācijas ieguvi par notikumiem Ziemeļkorejā un cieši sadarboties ar ASV, Ķīnu un Dienvidkoreju, kā arī gatavoties negaidītiem situācijas pavērsieniem.

Savukārt Baltā nama pārstāvis Džeins Kārnijs paziņojis, ka ASV "rūpīgi analizē ziņas no Ziemeļkorejas". "Prezidents ir informēts. Mēs uzturam ciešus kontaktus ar mūsu sabiedrotajiem Dienvidkorejā un Japānā un turpinām atbalstīt Korejas pussalas stabilitātes, brīvības un mūsu sabiedroto drošības principu," paziņoja Baltā nama administrācijas pārstāvis.

Analītiķi uzskata, ka Kima Čenira nāve būs nopietns pārbaudījums Vašingtonas un tās sabiedroto ārpolitikas resoriem, ņemot vērā Ziemeļkorejas kareivīgumu un iespēju, ka tās rīcībā ir atomieroči.

Savukārt galvenais Ziemeļkorejas sabiedrotais Ķīna pirmdien izteikusi dziļu līdzjūtību Ziemeļkorejas tautai saistībā ar Kima Čenira nāvi, pirmdien paziņoja Ķīnas ārlietu resora oficiālais pārstāvis Ma Džaosju, vēsta aģentūra "RIA Novosti". "Mēs patiesi sērojam par to un izsakām visdziļāko līdzjūtību Ziemeļkorejas tautai," paziņoja amatpersona.

Džaosju norādīja, ka Kims Čenirs bija Ziemeļkorejas "diženais vadītājs" un Ķīnas tautas "tuvs draugs", viņš devis lielu ieguldījumu Korejas sociālisma attīstībā un Ķīnas un Ziemeļkorejas sadraudzības veidošanā.

"Ķīna un Ziemeļkoreja arī turpmāk apvienos pūles, lai turpinātu attīstīt tradicionālās draudzīgās attiecības starp abām partijām, valstīm un tautām, mēs dosim aktīvu ieguldījumu miera un stabilitātes nodrošināšanā Korejas pussalā un reģionā kopumā," uzsvēris Ķīnas ārlietu resora pārstāvis.

Tomēr Ķīna pagaidām atturas konkrētāk komentēt, kādus soļus spers pēc Ziemeļkorejas līdera nāves, norāda "RIA Novosti". Ārlietu ministrijas preses konferencē ministrijas pārstāvis Lū Veimiņs vien atkārtojis jau iepriekš izskanējušos līdzjūtības apliecinājumus, atsakoties atbildēt uz papildus jautājumiem.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka Kima Čenira nāve neietekmēs Krievijas un Ziemeļkorejas attiecības. "Mēs rēķināmies, ka zaudējums, ko piedzīvojusi Ziemeļkorejas tauta, neietekmēs mūsu draudzīgo attiecību attīstību,." Pirmdien žurnālistiem sacīja Lavrovs, informē aģentūra "RIA Novosti". Līdzjūtību Kima Čenira dēlma Kimam Čenunam izteicis arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Jau ziņots, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs mira sestdien 69 gadu vecumā, kad bija devies vizītē pa valsti un atradies vilcienā. Viņa nāves cēlonis bija "smags miokarda infarkts un sirdslēkme", un svētdien tika izdarīta līķa sekcija, paziņojs Ziemeļkorejas oficiālie mediji.

Par viņa pēcteci pasludināts jaunākais dēls un jau iepriekš par amata mantinieku izvēlētais Kims Čenuns, kurš ir aptuveni 28 gadus vecs. Kims Čenuns 2010.gada septembrī tika izraudzīts par nākamo valsts vadītāju, lai gan viņam ir mazs atbalsts armijā un nav nekādas militāras pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!