Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna dzīvesveids ir kā "septiņu zvaigžņu ballīte", par ekstravagantās NBA basketbola zvaigznes Denisa Rodmena stāstīto vēsta ārvalstu mediji.

Bijušais basketbolists Rodmens, kurš pēdējā laikā divas reizes ir viesojies Ziemeļkorejā un personīgi ticies ar komunistiskās valsts līderi, kā arī nosaucis Kimu par "draugu uz mūžu", medijiem pastāstījis par pavadīto laiku uz Kima Čenuna privātās salas.

"Tas ir kā doties uz Havajām vai Eivisu, bet viņš ir vienīgais, kurš tur dzīvo," laikrakstam "The Sun" atklāja Rodmens. 

"Viņam patīk, ka cilvēki viņam apkārt ir laimīgi. Visu laiku ap viņu ir ap 50/60 - normāli cilvēki, kas dzer kokteiļus un visu laiku smejas," skaidro bijušais basketbolists.

Rodmens stāsta, ka Kima salā pavadījis septiņas dienas, ballējoties, vizinoties ar ūdens motocikliem un dodoties izjādēs ar zirgiem. Salā viņš redzējis virkni lielu jahtu.

"Ja tu dzer tekilu, tā ir labākā tekila. Viss, ko tu vēlies, viņam ir labākais," raksturo Rodmens.

Nav pareizi Kimu Čenunu uzskatīt par diktatoru, viņš neattīsta kodolieročus un nevēlas konfliktu ar ASV, apgalvo Rodmens. Patiesībā Ziemeļkorejas līderim "patīk" ASV, uzsver Rodmens, bet viņš nevar ceļot sava amata vēsturiskā sloga dēļ.

Kima Čenuna izsmalcinātais dzīvesveids asi kontrastē ar viņa valsts iedzīvotāju stāvokli. Izolētā Ziemeļkoreja ir viena no 34 pasaules valstīm, kurai savu iedzīvotāju pabarošanai nepieciešama ārēja palīdzība.

2012. gadā Ziemeļkoreja par luksusa precēm iztērējusi vairāk nekā 645 miljonus dolāru (332 miljoni latu), kas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējā līdera Kima Čenira laikā.

Tiek uzskatīts, ka tas liecina par Kima Čenuna vēlmi ar dārgām dāvanām nostiprināt savu līdera statusu Ziemeļkorejas vadošajās aprindās.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.

Rodmens ir viens no ekstravagantākajiem un slavenākajiem basketbolistiem NBA vēsturē. Pretrunīgi vērtētais Rodmens gan karjeras laikā, gan pēc tās vairākkārt izcēlies ar savu brīvo, atraisīto uzvedību.

NBA karjeras laikā Rodmens piecas reizes izcīnīja čempionu titulu (divreiz ar Detroitas "Pistons" un trīs reizes ar Čikāgas "Bulls"), kā arī septiņas sezonas pēc kārtas bija visas līgas labākais cīnītājs par atlēkušajām bumbām. 2011.gadā "Pistons' iemūžināja viņa krekliņu ar 10.numuru un vēlāk šajā gadā Rodmenu uzņēma Basketbola Slavas zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!