Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jaunā starpkontinentālā raķete uz 11 asu vilcēja, ko Ziemeļkoreja sestdien izrādīja militārajā parādē, dod iespēju to aprīkot ar vairākiem kodolieročiem vienlaicīgi un attiecīgi palielina Phenjanas iespējas dot kodoltermisko triecienu pa kādu no ASV pilsētām, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Spriežot pēc raķetes uzbūves, ieroču eksperti lēš, ka tā var nogādāt vairāk nekā tūkstoš kilogramu smagu kravu uz jebkuru vietu ASV.

Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns acīmredzot mācījies no bijušās Padomju Savienības, ka daudz efektīvāk ir izvietot vairākas kaujas galviņas uz vienas sistēmas, nekā uzbūvēt vairākas raķetes un palaišanas sistēmas, uzskata Ziemeļkorejas kodolbruņošanās pētnieks Ankita Panda.

Viņš lēš, ka jaunā raķete, ko ieroču eksperti jau nodēvējuši par "Hwasong-16", varētu nest četras kaujas galviņas. 2017. gadā izmēģinātā raķete "Hwasong-15", ko uzskata par pirmo Ziemeļkorejas raķeti, kas varētu sasniegt visu ASV, paredzēta vienai kaujas galviņai, uzskata pētnieki.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejai būtu jāpalaiž 11 raķetes ar vienu kaujas galviņu, lai iespēja izvairīties no ASV pretraķešu aizsardzības un mērķa sasniegšana ticamība sasniegtu vismaz 1:3, skaidro Panda. Taču, jo vairāk kaujas galviņu vienlaicīgi tiek palaistas, jo iespēja pārvarēt aizsardzību ir lielāka.

Jaunā raķete izskatās par aptuveni diviem līdz trim metriem garāka par "Hwasong-15" un lielāka diametrā, kas to padara par pasaulē brangāko šāda veida pa ceļu pārvietojamo mobilo starpkontinentālo raķešu palaišanas iekārtu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Raķete aprīkota ar šķidrā kurināmā dzinējiem, kuri, iespējams, izmēģināti ilgstošās dedzināšanas testā pērn decembrī, taču raķetes faktisko veiktspēju nevar novērtēt, kamēr Ziemeļkoreja to nav palaidusi.

Taču starpkontinentālās ballistiskās raķetes palaišana saistīta ar zināmiem politiskajiem riskiem Kimam Čenunam. Raķešu izmēģinājums ir gan ANO rezolūcijas pārkāpums, gan var sagandēt Kima attiecības ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, kurš ir solījis atrisināt Ziemeļkorejas kodolatbruņošanās jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!