Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc tam, kad ASV un Francija paziņojušas, ka tām ir pierādījumi ķīmiskajam uzbrukumam opozīcijas kontrolētajai Dumas pilsētai pagājušajā nedēļas nogalē, kurā bojā gāja vairāki desmiti cilvēku, tostarp bērni, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs nācis klajā ar paziņojumu, ka viņa rīcībā esošie pierādījumi savukārt norāda, ka uzbrukums esot iestudēts.

Piektdien izsludinātā preses konferencē Lavrovs paziņoja sanākušajiem žurnālistiem, ka viņam esot "neapgāžami pierādījumi", ka kādas vārdā nemināmas vienas valsts aģenti esot uzbrukumu iestudējuši kā daļu no "rusofobiskas kampaņas". Iepriekš gan Krievijas pārstāvjiem bija cits izskaidrojums notikušajā – uzbrukumā tika vainoti palīdzības organizācijas "Baltās ķiveres" brīvprātīgie.

Jau ziņots, ka ASV, Francija un Lielbritānija paudušas gatavību dot triecienu pa Sīrijas militārajiem objektiem, atbildot traģiskajam uzbrukumam, bet Krievija norādījusi, ka notrieks visas raķetes, un uzbrukums draud ar jauna kara izcelšanos.

Savukārt jau sestdien Sīrijā tā dēvētā Austrumgutas reģiona Dumas pilsētā uz austrumiem no galvaspilsētas Damaskas, kuru patlaban asiņainās militārās kampaņas rezultātā pametuši desmitiem tūkstoši opozīcijas kaujinieku un viņu atbalstītāju, grasās ierasties neatkarīgi ķīmisko ieroču eksperti, lai meklētu pierādījumus uzbrukumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!