Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir uzraudzījis virkni raķešu izmēģinājumu, kurā izspēlēta ienaidnieka lidostas iznīcināšana, aicinot militārpersonas pastiprināt mācības, lai simulētu "īstu karu", raksta "Al Jazeera".

Interneta vietne "NK News", kas specializējas Ziemeļkorejas aktualitāšu analītikā, paziņoja, ka piektdien valsts laikrakstā "Rodong Sinmun" publicētās fotogrāfijas liecina, ka izmēģinājumā iesaistītas sešas tuva darbības rādiusa ballistisko raķešu (SRBM) nesējraķetes, no kurām katra spēj pārvadāt četras raķetes. Nesējraķetes bija sarindotas gar piekrastes mežu zonu.

Dienvidkorejas militārpersonas paziņoja, ka ceturtdienas vakarā ap plkst. 18.20 pēc vietējā laika ir konstatējušas "vairāku SRBM šāviņu palaišanu no viena reģiona" Ziemeļkorejas rietumu krastā.

Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA paziņoja, ka vienība, kas apmācīta "triecienu misijām", raidīja "jaudīgu zalvi uz mērķiem" un demonstrēja savu spēju "stāties pretī faktiskam karam". "[Kims] uzsvēra, ka uguns uzbrukuma apakšvienībām jābūt sagatavotām (..) pirmkārt, lai atturētu no kara un, otrkārt, uzņemtos iniciatīvu karā, nepārtraukti pastiprinot dažādas simulētas mācības īstam karam," sacīja KCNA.

Jaunākie Ziemeļkorejas raķešu testi notiek tikai dažas dienas pirms ASV un Dienvidkoreja sāks liela mēroga kopīgas militārās mācības "Freedom Shield", kuras pēdējo reizi notika 2018. gadā. Phenjana vienmēr asi nosoda ASV-Dienvidkorejas kopīgās mācības, un raksturo tās kā abu valstu gatavošanos iebrukumam Ziemeļkorejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!