Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns apmeklē Ķīnu, lai tiktos ar tās prezidentu Sji Dzjiņpinu, otrdien apstiprināja Ziemeļkorejas valsts mediji pirms Kima gaidāmā otrā samita ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Kims "apmeklēs Ķīnu no 7. līdz 10. janvārim (..) pēc Sji Dzjiņpina ielūguma," vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Ķīna ir izolētās Ziemeļkorejas svarīgākais diplomātiskais sabiedrotais un galvenais tirdzniecības un palīdzības avots.

Domājams, šī Kima vizīte pastiprinās pieņēmumus par viņa un Trampa iespējamo tikšanos, jo pirms tās Kims var saskaņot savu stratēģiju ar Sji.

Ziemeļkorejas līderis, kuru pavadīja viņa sieva Ro Soldžu un vairākas augsta ranga amatpersonas, pirmdien devās ceļā no Phenjanas dzelzceļa stacijas ar savu privāto vilcienu, ziņoja KCNA.

Šī vizīte notiek nedēļu pēc Kima brīdinājuma, ka Phenjana var mainīt savu pieeju kodolsarunām, ja ASV turpinās sankcijas pret Ziemeļkoreju.

Lai gan Ķīna un Krievija ir paziņojušas, ka ANO vajadzētu apsvērt Ziemeļkorejai noteikto sankciju mīkstināšanu, Tramps svētdien uzstāja, ka šīs sankcijas tiks turpinātas, līdz ASV saskatīs "ļoti pozitīvus" rezultātus kodoljautājumā.

Pirmais Trampa un Kima samits notika jūnijā Singapūrā, un pēc tā tika paziņots, ka Phenjana apņēmusies veikt kodolatbruņošanos.

Tomēr kopš Singapūras samita Vašingtonas un Phenjanas kodolsarunas ir iestigušas. ASV vēlas, lai Ziemeļkoreja iesniegtu detalizētu kodolobjektu un raķešu objektu uzskaitījumu, kas potenciālās vienošanās ietvaros tiktu inspicēti un demontēti, savukārt Ziemeļkoreja uzstāj, ka vispirms ir jāatceļ sankcijas.

Tramps svētdien paziņoja, ka pašlaik notiek sarunas par to, kur varētu notikt viņa otrā tikšanās ar Kimu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!