Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns parādījies atklātībā pēc trīs nedēļu pārtraukuma, sestdien pavēstījusi Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA, bet šai informācijai nav apstiprinājuma no neatkarīgiem avotiem.

Nedēļām ilgā neziņa par Kima veselības stāvokli pasaulē raisījusi pieņēmumus, ka viņš varētu būs slims vai pat miris.

Ziemeļkorejas medijos publicēti fotoattēli, kuros viņš redzams, piedaloties jaunas mākslīgā mēslojuma rūpnīcas atklāšanas ceremonijā. Kā apgalvo aģentūra, piektdien notikušās ceremonijas dalībnieki Kimu sveikuši ar "pērkondimdošām gavilēm", bet Kima veselības stāvoklis ziņā netiek pieminēts.

Kims aprīļa vidū neparādījās Ziemeļkorejas augstāko amatpersonu vidū valsts svarīgākajos svētkos, bet ASV un Dienvidkorejas mediji vēstīja, ka viņam šomēnes veikta kardiovaskulārās sistēmas procedūra, pēc kuras viņš vēl nav atlabis.

Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina padomnieks drošības jautājumos šonedēļ izteicās, ka Kims ir dzīvs un pie labas veselības un kopš 13.aprīļa uzturas Vonsanas kūrortā, bet Dienvidkorejas valdības vēlāk pārstāvis izteica pieņēmumu, ka Ziemeļkorejas līderis nav piedalījies valsts svētkos nevis veselības problēmu dēļ, bet baidoties no iespējamās inficēšanās ar jauno koronavīrusu.

Ziemeļkorejas mediji vairākkārt ziņojuši par Kima vārdā izplatītiem paziņojumiem un veiktiem pasākumiem, bet līdz šim nebija publiskojuši attēlus, kuros līderis būtu redzams.

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien noraidīja mediju ziņoto, ka Kims ir saslimis, bet atteicās atklāt, kad pēdējo reizi ar viņu sazinājies.

2014.gadā Kims pazuda no sabiedrības redzesloka gandrīz uz sešām nedēļām un pēc tam parādījās ar spieķi. Dienvidkorejas izlūkdienesti ziņoja, ka viņam veikta operācija, lai noņemtu cistu no potītes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!