Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns piektdien nav piedalījies politiski svarīgā pasākumā – Ziemeļkorejas Strādnieku partijas 69. dibināšanas gadadienas godināšanas ceremonijā Kumsusanas pilī (attēlā pils apmeklējums 2013. gadā), kur atrodas mirušo līderu Kima Irsena un Kima Čenuna mauzolejs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šī ir pirmā reize kopš Kima stāšanās amatā, kad viņa vārds neparādās starp tām amatpersonām, kuras apmeklē mauzoleju valdošās partijas dibināšanas gadadienā. Līdera neparādīšanās šajā pasākumā vieš vēl vairāk jautājumu un spekulāciju par to, kas kaiš valsts vadonim un vai viņš joprojām ir pie varas.

Kims Čenuns pēdējo reizi publiski redzēts 3. septembrī. Šī ir ilgākā viņa prombūtne kopš 2011. gada, kad viņš stājās sava mirušā tēva Kima Čenira vietā. Ziemeļkorejas oficiālie mediji septembrī paziņoja, ka vadonis nejūtas labi, tāpat televīzijā bija pārraidīti kadri, kuros redzams, ka Kims Čenuns klibo.

Par spīti spekulācijām, ka Phenajanā varētu būt noticis politisks apvērsums, Dienvidkoreja piektdien paziņoja, ka, domājams, Kims Čenuns joprojām kontrolē situāciju. "Šķiet, ka Kima Čenuna vara darbojas normāli," aģentūra "Yonhap" citēja Apvienošanās ministrijas pārstāvi Limu Bjenčolu.

"Attiecībā uz viņa veselības stāvokli, mūsu valdībai pagaidām nav informācijas, ko apstiprināt," papildināja pārstāvis.

Kima ilgā prombūtne pati par sevi nav nešaubīgs rādītājs, bet tomēr palielina sajūtu, ka ir noticis kaut kas nevēlams, norāda BBC. Ziemeļkorejas vērotāji tikmēr kā mazticamu noraida galma apvērsumu, skaidrojot, ka nav novērota neparasta armijas pārvietošanās un ka līderi joprojām slavē medijos.

Viņš, iespējams, ir slims, bet nav zaudējis varu, analizē BBC. 

Kima prombūtnes laikā starp dažādām versijām, kāpēc vadonis neparādās publiski, Dienvidkorejas medijos izskanējušas ziņas, ka 31 gadu vecais līderis, kuram ir liekais svars, cieš no podagras. Citi avoti norādījuši, ka līderis varētu būt lauzis abas potītes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!