Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns pirmdien Phenjanā ticies ar Dienvidkorejas pārstāvjiem, kuri ieradušies sagatavot augsni potenciālajām miera sarunām, kurās piedalītos arī ASV.

Šī ir pirmā reize, kad Čenuns ticies ar augsta ranga amatpersonām no Dienvidkorejas, kopš viņš 2011. gadā kļuva par Ziemeļkorejas līderi.

Phenjanā ieradušies pieci Dienvidkorejas pārstāvji, tostarp prezidenta Muna Džēina galvenais padomnieks drošības jautājumos un delegācijas vadītājs Čuns Eujons.

Šī vizīte ir atbildes solis Ziemeļkorejas līdera māsas vizītei Dienvidkorejā olimpisko spēļu laikā, kad Kims Čenuns ar viņas starpniecību uzaicināja Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu apmeklēt Phenjanu.

Muns sākotnēji piesardzīgi izturējās pret šo uzaicinājumu. Dienvidkoreja vēlas pārliecināties, ka rīkojas saskaņoti ar ASV, kuras pastiprinājušas spiedienu uz Ziemeļkoreju, cerot panākt, ka tā atteiksies no saviem kodolieročiem.

Tikmēr Ziemeļkoreja uzsvērusi, ka miera sarunām būtu jāsākas bez priekšnosacījumiem.

Vašingtonas prasība, lai Ziemeļkoreja atsakās no sava kodolarsenāla "ir vairāk nekā smieklīga", sestdien paziņoja Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Dienvidkorejas delegācija, kurā ietilpst arī izlūkdienesta vadītājs, paliks Ziemeļkorejā līdz otrdienai, kad plānotas tālākas diskusijas ar Ziemeļkorejas pārstāvjiem.

Atgriežoties Seulā, delegācija ziņos ASV par sarunu rezultātiem.

Kādi jautājumi līdz šim apspriesti, pagaidām nav zināms.

Pirms došanās uz Ziemeļkoreju, delegācijas vadītājs Čuns sacīja, ka viņš vizītes laikā apliecinās prezidenta apņēmību atbrīvot Korejas pussalu no kodolieročiem un sasniegt ilgstošu mieru.

Čuns sacīja, ka delegācija plāno visaptverošas diskusijas par sarunu turpināšanu starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju un par dialogu starp Ziemeļkoreju un starptautisko sabiedrību, tostarp ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!